Погляди про те, що життя стає гіршим українцям нав'язує телебачення, - соціолог

"У нас люди занадто довіряють телевізору, для переважної більшості це головне джерело інформації. І навіть більш освічені люди, які мають Інтернет, а таких вже 65%, під час фокус-груп кажуть, що те, що вони дізналися з Інтернету, вони потім перевіряють, дивлячись телевізор", - каже відомий соціолог Володимир Паніотто в інтерв'ю УП.

Це, звичайно, смішно, що телевізору вони більше довіряють. Тому проблеми, які бачать люди в Україні, можуть бути насправді нав'язаними телебаченням.

В українців взагалі дуже амбівалентні погляди. Вони кажуть про збільшення ринковості, лібералізм, і в той же час – що держава має забезпечувати те і те. І не бачать у цьому суперечності. Ситуація в Україні значно краща, ніж це виглядає в медіа. Причина – наші ЗМІ викривляють реальну картинку. Через це люди думають, що ситуація погіршується.

Наприклад, рівень корупції у 2015 у порівнянні з 2011 дещо знизився. А населення вважає, що рівень корупції зріс.

Бідність спочатку зросла, а зараз знижується. У 2013 було 9% тих, кому не вистачало грошей на їжу, у 2014, після початку війни, стало 20%, стільки ж у 2015. А далі бідність почала знижуватися.

У грудні 2018 вже 10% – майже стільки, скільки було до війни. Тобто, уже три роки бідність знижується. А люди вважають, що вона зростає.

Виявилося, росіяни випереджають нас за рівнем свободи у 2,5 рази! Їм просто телевізор, на якому всі канали контролюються, пояснив, що вони дуже "вільні". Так, як у СРСР: "Я другой такой страны не знаю, где так вольно дышит человек". А у нас люди можуть сидіти на різних каналах, лаяти Порошенка, при цьому казати, що немає свободи і не бачити в цьому суперечностей.

ТБ соціологія

Знак гривні
Знак гривні