Росія продовжує повзучий наступ не тільки в Азовському, але й у Чорному морі

Загрози в Азовському морі є, але Збройні сили України на них реагують.
Про це в інтерв'ю "Прямому" розповів міністр оборони України Степан Полторак, передає Цензор.

"Збройні сили України продовжують виконувати завдання в акваторії Азовського моря. Вони виконують завдання і з патрулювання нашої акваторії. Загрози, які є, ми на них реагуємо. Вони, на жаль, існують. Ситуація контрольована. Але, на жаль, Росія продовжує повзучий наступ не тільки в Азовському, але це відбувається й у Чорному морі: коли щодня вони закривають величезну територію морського узбережжя під приводом проведення навчань, під приводом випробування озброєння та техніки. І це відбувається для того, щоб максимально ускладнити рух торгових суден. І не тільки українських. Тому що, ви розумієте, коли вони обходять зону проведення навчань, вартість продукції, яку вони перевозять, вона буде набагато більшою. Тому таку обстановку, яку вони створюють в Азовському морі, вони зараз переводять і на Чорне море", - заявив Полторак.

Нагадаємо, 25 листопада ВМС ЗС України повідомили, що прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, а також втрачено рятувальний пліт. ВМС ЗСУ підкреслюють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявляють, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли в територіальні води РФ і попрямували до Керченської протоки".

Пізніше ВМС України повідомили, що катери ФСБ РФ вогнем на ураження пошкодили МБАК "Бердянськ", є поранений. А потім заявили про захоплення всіх трьох кораблів спецпризначенцями РФ і шістьох поранених.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, а також це стосується внутрішніх вод Азово-Керченської акваторії.

Рішення про введення воєнного стану прийнято у зв'язку з актом агресії Росії проти України в Керченській протоці. Унаслідок незаконних дій російських силовиків було захоплено три кораблі ВМС України і взято в полон 24 українських військовослужбовців. Підконтрольний РФ суд окупованого Сімферополя обрав запобіжним заходом для 24 моряків утримання під вартою до 25 січня 2019 року.

30 листопада моряків перевезли в Москву: 21 українця доставили в московський СІЗО "Лефортово", трьох поранених - у "Матроську тишу".

азов росія агресія

Знак гривні
Знак гривні