Конституційний суд Польщі визнав неконституційною заборону бандеризму

Конституційний трибунал Польщі постановив, що поправки до закону про Інститут національної пам’яті, які стосуються “злочинів українських націоналістів”, є неконституційними. При цьому, КТ частково відхилив скаргу щодо покарання за згадку про “польські табори смерті”.

Таке рішення оголошено в четвер, 17 січня, передає Новинарня з посиланням на Onet.pl.

Трибунал, аргументуючи своє рішення, пояснив, що закон не уточнює, як слід розуміти термін “українські націоналісти”.

Як сказав суддя-доповідач польського конституційного суду Анджей Зельонацький у пояснювальній записці, законодавець повинен поліпшити ці положення, роз’яснити їх.

Питання розглядалося у складі п’яти суддів.

Зазначається, що причиною відхилення конституційної скарги в частині, яка стосується покарання за формулювання “польські табори смерті”, є втрата обов’язкової сили цих положень після їх скасування ще в червні минулого року іншою поправкою до закону.

На засіданні Верховної Ради України вдень 17 січня спікер Андрій Парубій оголосив про ці новини з Польщі та привітав рішення Конституційного трибуналу.

Голова ВР додав, що раніше відмовлявся відвідувати Польщу з візитами, поки не буде декриміналізовано питання українських націоналістів.

“Конституційний трибунал Польщі визнав неконституційними терміни “українські націоналісти” і “Східна Малопольща” в Законі про Інститут нацпам’яті. Дякую президенту Польщі Анджею Дуді за ініціювання провадження і щиро вітаю рішення Трибуналу. Працюємо далі на зміцнення українсько-польського партнерства”, – зазначив президент.

6 лютого 2018 року президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про ІНП, які, серед іншого, дозволяють відкривати кримінальні провадження проти осіб, які “заперечують злочини українських націоналістів у 1925-1950 роках, а також злочини українських формувань, які були колабораціоністами Третього Рейху під час Другої світової війни”. Також закон передбачає штрафи й тюремні терміни (до трьох років) за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Ізраїль виступив категорично проти нових поправок до закону про польський Інститут національної пам’яті, заявляючи, що Польща переписує історію.
Сполучені Штати засудили рішення президента Польщі підписати закон, наголосивши, що він негативно впливає на свободу слова.

Президент Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону, в яких згадуються “українські націоналісти” і термін “Східна Малопольща”.

Закон про “бандеризм” додатково розпалив скандал, який виник після того, як МЗС Польщі запровадило “чорний список” для громадян України – керівників органів влади, які сповідують націоналістичні погляди.

У серпні в Польщі відкрили справу на українця Купріяновича, який порівняв кількість жертв АК і УПА. Але провадження було закрите в листопаді.

польща історія україна

Знак гривні
Знак гривні