Чому субсидії грішми - правильне рішення (ТОЧКА ЗОРУ)

Кабінет Міністрів має намір внести зміни в систему монетизації житлових субсидій, передбачивши їх виплату в грошовій формі вже з березня 2019 року.

Про це розповів міністр соціальної політики Андрій Рева.

Економіст Тимофій Мілованов вважає, що це правильне рішення. Ось чому.

1. Економічна наука вважає, що найбільш ефективно видавати субсидії грошима на руки. Це створює мотивацію для людей споживати менше (субсидованих послуг) і зекономлені гроші витрачати на інші необхідні потреби.

2. Ми будуємо країну вільних людей. Люди мають право вільно розпоряджатись допомогою, наданою державою.

3. Видача субсидій грошима на руки, а не перерахування цих грошей приватним чи державним компаніям - зменшує можливості для корупції.

Страна.ЮА написала, що це схема Порошенка перед виборами для того, щоб сподобатись виборцям. Правильно, демократія так і працює. Щоб сподобатись виборцям, політики роблять правильні рішення. Ніхто не заважав монетизувати субсидії попереднім політикам, але вони чомусь вирішили цього не робити (на мою думку, тому що монетезація зменшує можливості для корупції й надає більше грошей напряму людям).

При системі прямої видачі грошей на руки важливо чітко адмініструвати, хто має отримувати гроші, а хто ні. Також важливо створити умови для отримувачів грошей для зменшення споживання послуг, щоб вони могли економити видані гроші і витрачати їх на інші необхідні товари та послуги. Сподіваюсь, уряд працює над посиленням адміністрування видачі грошей (щоб зменшити неефективну видачу і запобігти корупції) та створенням умов для можливостей енергозбереження (зменшення споживання).

Нагадаємо, з 1 січня в Україні розпочалася монетизація субсидій для кінцевого споживача.

Механізм надання житлових субсидій населенню в грошовій формі передбачає три етапи. З 1 січня в грошовій формі буде надаватися субсидія тим домогосподарствам, які вперше звернуться по її отримання. З 1 травня субсидії в грошовій формі будуть отримувати всі домогосподарства за неопалювальний сезон, а з 1 жовтня монетизація охопить усіх одержувачів субсидії.

Субсидія від держави повинна надходити на персональний акаунт субсидіанта в Державному ощадному банку. Залишок коштів з рахунку можна буде зняти тільки після закінчення опалювального періоду.

жкг субсидії опініон

Знак гривні
Знак гривні