Дедалі більше парафій УПЦ МП переходять до Православної церкви України (КАРТА)

Процес триває. Станом на 13 січня було відомо (приблизно) вже про щонайменше 62 підтверджених випадків переходів громад із так званої Української православної церкви Московського патріартату (також відомої як екзархат РПЦ в Україні) до автокефальної помісної Православної церкви України, якій надано томос Вселенським патріархатом.


Карта інтерактивна: наближуйте, клікайте на кожну парафію для інформації

Про деталі пише активіст Роман Кулик, який оновлює карту.

1/ Нарешті прорвали "південний фронт" РПЦ в Україні. Одразу в двох областях зафіксовані перші переходи - Одеській та Миколаївській:

- 7 січня перейшла громада Свято-Дмитриївського храму в селі Пужайкове (Балтський район Одеської області). Чекають від ПЦУ нового священика.
Що до біса цікаво - тут драйвером переходу виступив Віктор Сорока - батько Василя Сороки, військовополоненого моряка ВМСУ. Війна лишається одним із активніших стимулів та причин для громад виходити з тіла РПЦ в Україні.

- 11 січня перейшла громада і настоятель храму Святих Петра і Павла у Тімірязєвці, (Вознесенський район Миколаївської області).

2/ Також "розкрили" складну Житомирську область:

- про перехід оголосила громада храму Миколи Чудотворця у селі Ворсівка Малинського району. Священики відмовились слідувати за людьми і з рештками своїх прихильників намагались зайти в храм. Не вийшло. Очевидно, це не остання спроба, але судячи з репортажу "Радіо Свобода", громада там збита й активна, тому впораються.

3/ Символічний перехід на Івано-Франківщині:

- громада Миколаєво-Успенського собору у Коломиї. Парафія перейшла, зі священиками поки неясно. Окрім допису на Фейсбуці, є підтвердження від парафіянки собору. Це третій (!) собор, що перейшов до Помісної церкви після соборів Симеона та Драбинка.

Миколаєво-Успенський собор, Коломия

- також на Франківщині про перехід до ПЦУ оголосили парафіяни села Похівка на Богородчанщині. Священник проти, й зі слів місцевих, напередодні щось вивозив із церкви, тому за нею зараз спостерігають.

4/ і свою сізіфову ударну роботу на Вінниччині продовжує Симеон: до ПЦУ перейшли дві громади у Шаргородському районі: села Будне і Зведенівка.

5/ по решті:
- 7 січня перейшли парафіяни Свято-Різдво-Богородичного храму села Мерви (Волинь) разом із отцем Павлом Кліцуком.

- 13 січня парафія Різдвобогородичної церкви села Новостав (Волинь) разом із настоятелем храму Віктором Павленком.

- 13 січня ще громада на Львівщині - парафіяни церкви Святого Івана Хрестителя в селі Шандровець (Турківський район).

З цього масиву переходів, звісно, найважливіші події - це перші випадки на півдні країни (Миколаївщина та Одещина), перша парафія на Житомирщині та приєднання до ПЦУ собору в Коломиї.

Темпи не вповільнюються, тож стежимо далі.

релігія Церква регіони

Знак гривні
Знак гривні