Міноборони Росії хоче отримати право збивати пасажирські літаки

Міністерство оборони Росії підготувало проект постанови, що дозволить збивати пасажирські літаки, які порушили кордон. Про це повідомляє Лівий Берег.

З документом також можна ознайомитися на сайті уряду РФ, він має назву "Про порядок застосування зброї і бойової техніки під час охорони державного кордону РФ у повітряному просторі РФ".

Згідно з проектом постанови, пасажирські літаки, які перетинають кордон РФ, можна буде збивати, якщо вони не реагують на попереджувальні сигнали і попереджувальний вогонь, якщо при цьому їх політ загрожує масовою загибеллю людей, екологічною катастрофою або нападом на стратегічні об'єкти.

Зазначають, що російські військові повинні вживати заходів реагування, вже якщо непізнаний літак наблизиться до кордону на відстань менш ніж 50 км.

Наказано спочатку примушувати військовий літак-порушник до посадки на російському аеродромі або до виходу за межі повітряного простору РФ, а якщо він не реагує - його також наказано збити.

Ті самі заходи запропоновано застосовувати і до цивільних літаків, із застереженням, що "за відсутності реальної небезпеки загибелі людей і (або) настання екологічної катастрофи зброю та бойову техніку чергових сил на ураження не застосовувати".

Як саме російські військові визначатимуть, чи існує така небезпека, незрозуміло.

Зазначимо, що Закон РФ "Про протидію тероризму" дозволяє військовим збивати в повітряному просторі країни захоплені терористами пасажирські літаки. Але постанова уряду РФ від 1994 року забороняє збивати цивільні літаки, якщо відомо, що на борту є пасажири.

У чинних з 2010 року Правилах застосування зброї і бойової техніки під час охорони держкордону РФ про можливість збивати пасажирські літаки теж не йдеться.

У 1978 році радянський винищувач відкривав вогонь по південнокорейському пасажирському "Боїнгу", який увійшов у повітряний простір СРСР у районі Мурманська. Тоді загинули двоє людей.

У вересні 1983 р. радянські військові збили південнокорейський пасажирський літак "Боїнг-747", що летів зі США в Сеул. Через помилки навігації літак увійшов у повітряний простір СРСР і був збитий над морем неподалік від острова Сахалін. Загинули всі 269 осіб на борту. Загибель "Боїнга" спричинила резонанс у світі й засудження дій СРСР.

У травні 1987 року Маттіасу Русту вдалося на легкомоторному літаку перетнути кордон СРСР і здійснити посадку на Красній площі в Москві. Вогонь по ньому не відкривали.

У 2014 році російським "Буком" над непідконтрольною Україні територією Донеччини збили малазійський "Боїнг" рейсу MH17. Загинули всі 298 осіб на борту.

армія авіація росія

Знак гривні
Знак гривні