Віднині жодного подружнього обов'язку: змушування до сексу в шлюбі й поза ним - злочин. Розписка не потрібна - це фейк

Сьогодні, 11 січня 2019 року, в Україні набув чинності закон № 2227-VIII, який вносить зміни до Кримінального кодексу щодо обов'язкової обопільної згоди на секс.

Зокрема, розширено поняття згвалтування та розширюється коло потенційних обвинувачуваних у примушенні до сексу.

У новій редакції посилили санкції за схиляння до статевого зв'язку залежної особи.

Якщо це скоїли з погрозами знищення, пошкодження або вилучення майна у потерпілого чи його родичів, або шантажуючи розголошенням відомостей, що ганьблять людину чи її родичів – передбачається обмеження або позбавлення волі до 3 років.

Вже з'явилося чимало жартів про те, що перед будь-яким статевим актом потрібно буде дати партнеру письмову розписку, що ти не проти. В мережі навіть опублікували зразки, як її оформлювати. Правозахисники підкреслюють, що ця тема – не для жартів, а так звана розписка на секс – вигадка.

Вперше вводиться кримінальна відповідальність за секс з малолітніми незалежно від їхньої згоди. Достатньо, щоб йому або їй було менше ніж 14 років, а правопорушнику — більше. За таке можна отримати від 5 до 15 років позбавлення волі.

Чи не основна зміна для суспільства: з появою нових норм іде в минуле стереотип про "подружній обов'язок". Якщо дружина чи чоловік не хоче займатися сексом, примушувати не можна. Раніше за такі справи правоохоронці й братися не хотіли.

Правозахисниця Галина Федькович розповіла, що мала клієнтку, яку зґвалтував колишній чоловік. Жінка одразу викликала правоохоронців, та справу відкрили лише за побої – за зґвалтування відмовились. Коли вони дізналися, що шлюб не розірвано, їхнє ставлення відразу різко змінилося. Вони почали переконувати жінку, що справа безперспективна,
– зазначила юристка.

Криміналісти наголосили, що в будь-якому випадку факт зґвалтування все одно має бути доведеним.

Передбачена тепер кримінальна відповідальність й для жінок-ґвалтівниць. Такі випадки хоч і значно рідше, але трапляються. Якщо провину доведуть, то за зґвалтування чоловіка жінка може загриміти за ґрати на п'ять років.

медицина суспільство

Знак гривні
Знак гривні