Путінська Росія може поглинути Білорусь. Порівнюють із аншлюсом гітлерівського Третього Райху й Австрії

Анексія україського Криму Путіним за аналогією з анексією чеських Судетів Гітлером уже сталася - тепер, вважають на основі новин деякі оглядачі, може настати час і для аншлюсу з Білоруссю за аналогією з аншлюсом Австрії. Так, після оголошення про припинення дотацій та напередодні зустрічі президентів двох країн, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв створив робочу групу з інтеграції Росії та Білорусі.

А наступного дня, в суботу 29 грудня, президенти Росії та Білорусі Володимир Путін і Олександр Лукашенко провели переговори в Кремлі, під час яких обговорили подальший розвиток відносин між країнами.

Закрита зустріч

Як повідомляють російські ЗМІ, зустріч тривала 3,5 години й проходила за зачиненими дверима.

"Як ми й домовлялися, ми створюємо робочу групу щодо подальшого розвитку наших зв'язків у сфері економіки і по інших напрямках. За вашою пропозицією попрацюємо в напрямку розвитку наших планів у будівництві Союзної держави", - заявив Путін перед початком зустрічі.

У свою чергу, Лукашенко зазначив, що Мінськ готовий активізувати діяльність робочої групи з питань російсько-білоруських відносин після різдвяних свят.

"Я пожартував, що ми набридли один одному. Але, напевно, ніколи один одному набриднути не зможемо, тому що є питання, які треба обговорювати, серйозно поговорити про подальше наше співіснування в цьому важкому тлінному світі, нікуди від цього не дітися, тому що проблеми треба вирішувати", - сказав Лукашенко.

За його словами, Білорусь працювала над узгодженням робочої групи та над питаннями, які сторони мають розглянути для подолання перешкод, "що стоять на шляху інтеграції".

Такий собі "рух назустріч", де один домінує

Як заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков під час брифінгу, серед інших на зустрічі мали обговорити питання, пов'язані з втратами Мінська від податкового маневру Росії. За його словами, ця тематика й тема подальшої інтеграції в рамках Союзної держави - паралельні питання, які "не зав'язані" одне на інше.

Також Пєсков заявив, що про об'єднання Росії та Білорусі в одну державу не йдеться, за його словами, йдеться про "рух назустріч один одному".

Як пише lb.ua, після оголошення Росії про припинення поставок дешевих енергоносіїв вона, вустами Дмитра Медведєва, поставила ультиматум: відновлення економічної допомоги в обмін на виконання умов договору від 8 грудня 1999 року про створення Союзної держави Росії та Білорусі. Останнє означає, що Білорусь просто втратить незалежність, навіть якщо збереже формально герб і прапор.

Після 25 років уповільненої інтеграції з Росією в обмін на щедрі фінансові дотації Білорусь поставлена перед простим вибором: або швидке завершення інтеграції - з втратою суверенітету і входженням до складу Росії, - або розрив відносин аж до "українського сценарію".

Якщо вірити вкиданню з Кремля, про своє рішення - "або - або" - Олександр Лукашенко оголосить 31 грудня, пише видання.

Бацька не може без російських грошей?

Білорусь опинилась на межі дефолту державності. Без російських грошей країна немічна, - пише журналіст Дмитро Казанський.

"Чи справді Лукашенко погодився лягти під Росію, чи просто вкотре вдає дурня, щоб вибити гроші - поки не ясно. Російським ЗМІ я би не поспішав вірити. Єдине, що в цій історії точно відомо - Білорусі знову потрібні російські гроші, й Лукашенко готовий іти на найрізноманітніші хитрощі, щоб їх отримати. У тому числі - обіцяти Москві здачу суверенітету.

У 2001-2010 роках нафтогазові субсидії від РФ становили в середньому в рік 13,3% ВВП Білорусі. Здавалося б, з такою форою можна було вже наздогнати і перегнати Польщу. Але ось закінчується 2018 рік, і виявляється, що без російських вливань Білорусь, як і раніше, немічна. Взагалі може припинити своє незалежне існування", - вважає журналіст.

Порівняння з аншлюсом

"Я много раз писал, что аншлюс Беларуси не просто неизбежен, а для фюрера Путина — обязателен. Такова логика любого рейха, русский — не исключение. Там была Австрия, тут — Беларусь. Всё четко, объяснимо, логично. Давно запрограммированный аншлюс происходит сейчас на наших глазах", - пише Айдер Муджабаєв, ATR

Беларуская Прауда ще 26 грудня також говорила про ризик аншлюсу - передусім, заради того, аби Путін підняв свій підупалий рейтинг.

білорусь росія

Знак гривні
Знак гривні