Всі громадські паркінги й автостоянки в Україні обладнають зарядками для електромобілів. Але не скоро

Міністерство регіонального розвитку розробило зміни до Державної будівельної норми (ДБН), які передбачають обов’язкове облаштування електричними зарядними пристроями не менше 5% машиномісць у громадських гаражах та автостоянках.

Поки що в Україні це часто роблять отак

Як повідомляє Мінрегіон, йдеться про ДБН «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів», - пише Громадське.

Заступник глави відомства Лев Парцхаладзе зазначив, що в майбутньому кількість електромобілів зросте в рази.

«Тому зараз ми вже прописали у змінах до ДБН щодо автостоянок норму обов’язкового встановлення електрозарядок. Зараз плануємо передбачити обладнання електрозарядними приладами не менше 5% машиномісць на всіх парковках, з поступовим збільшенням цієї норми. Наша ідея — щоб до 2030 року усі 100% машиномісць на автостоянках вже були оснащені електрозарядками», — сказав він.

Раніше очільник компанії Tesla, мільярдер Ілон Маск анонсував появу, зокрема, і в Україні в 2019 році мережі станцій Tesla Superchargers для швидкого заряджання електромашин.

«Більшість людей не знає, що мережа Tesla Supercharger дозволяє легко долати у подорожах великі дистанції у Сполучених Штатах, більшості країн Європи, Канаді та Китаї», — похвалився Маск.

На його допис відреагував один з користувачів Twitter та сказав, що в Ірландії станцій для заряджання електрокарів недостатньо.

На що Маск анонсував розширення мережі Tesla Superchargers.

«Покриття мережею Supercharger розшириться на 100% у Європі в наступному році. Від Ірландії до Києва, від Норвегії до Туреччини», — сказав він.

Згідно з картою станцій на сайті Tesla Superchargers, серед запланованих місць для побудови станцій в Україні вказані Житомир та селище Опарипси в Рівненській області. Втім, у Tesla також зауважили, що точний час та конкретне місце розташування майбутньої станції ще можуть змінитися, а дата відкриття ще не підтверджена.

майбутнє технології автомобілі

Знак гривні
Знак гривні