Попри війну, задоволеність українців зростає: вперше з 1995-го задоволених більше, ніж незадоволених (ІНФОГРАФІКА)

Україна "поступово рухаться вгору" за рівнем задоволеності населення якістю свого життя.

"У щорічному моніторингу Інституту соціології з 1995 року вимірюється такий показник, як індекс соціального самопочуття, який складається з 20 запитань (чого вистачає і чого не вистачає)", - розповіла відома соціолог Ірина Бекешкіна.

Діпазон шкали - від 20 до 60 балів, де 40 - середнє значення шкали, або умовний нуль, коли відсоток тих, хто має позитивне самопочуття, і тих, хто має негативне - ідентичний. Більше сорока - це "позитив", коли людей із позитивним самопочуттям більше. І це сталося вперше за весь час опитувань:

"Я продивилася усі 20 запитань, щоб побачити, за рахунок чого відбулося поліпшення. Одразу скажу, що різких проривів немає, але по всіх 20 пунктах є невелике поліпшення", - пише Бекешкіна.

Наприклад:

* необхідної медичної допомоги у 2017 році не вистачало 53%, у 2018 - 45%.

* можливості повноцінно проводити відпустку у 2017 році не вистачало 62%, у 2018 - 54%.

* повноцінного дозвілля у 2017 не вистачало 49%, у 2018 - 44%
можливості харчуватися відповідно до своїх смаків - відповідно, 52% і 43%.

"Всепропальщики" неодмінно скажуть: "А що, хіба 45% тих, кому не вистачає медичної допомоги - це мало?" Згодна, забагато, але 45% відчутно менше, ніж 53%", - каже Бекешкіна.

"Так що я б зробила висновок: поволі повземо догори. Сподіваюся, що й наступного року графік піде вгору", - завершує соціолог.

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

інфографіка суспільство соціологія

Знак гривні
Знак гривні