NASA отримало якісні фото найбільш яскравої комети 2018 року

Її охрестили "Різдвяною кометою" в мас-медіа. Вона має назву 46P, або ж комета Віртанена. Внутрішня частина кометної "коми" зазвичай недоступна для огляду з Землі, і лише близький проліт комети 46P дозволив астрономам детально вивчити її.

Комета 46P/Wirtanen наблизилася до Землі 16 грудня, перебуваючи на відстані майже 12 мільйонів кілометрів - в 30 разів далі, ніж Місяць. Незважаючи на свій статус найяскравішої комети 2018 року, 46P ледь помітна неозброєним оком, тому вченим допомогли відразу кілька телескопів.

Космічний телескоп NASA Hubble сфотографував комету 46P/Wirtanen 13 грудня, коли вона знаходилася на відстані майже 12 мільйонів кілометрів від Землі.

Фото NASA - телескоп Габл

На цьому зображенні ядро комети приховане в центрі нечіткого світіння коми комети. Кома - це хмара газу і пилу, які комета викидає при проходженні через внутрішню Сонячну систему через нагрівання від Сонця.

Для створення складеного зображення синій колір був застосований до зображень у відтінках сірого з високою роздільною здатністю, отриманих з космічного апарату WFC3.

Фото NASA - апарат Софія

Стратосферна обсерваторія NASA інфрачервоної астрономії (SOFIA) зробила знімок комети 16 і 17 грудня, пролітаючи на висоті 12 кілометрів. Оскільки комети й астероїди можуть бути джерелом води, мета станції - вивчити хімічні відбитки різних типів водню у воді комети, що допоможе вченим дізнатися про походження та історію води в Сонячній системі, включаючи океани Землі. Зображення SOFIA було отримане за допомогою камери наведення видимого світла телескопа з використанням помаранчевого фільтра, щоб показати інтенсивність світла відносно інших об'єктів.

Уніан

краса космос

Знак гривні
Знак гривні