Українські кораблі намагатимуться пройти Керченську протоку разом з ОБСЄ

Українські кораблі будуть намагатися проти через Керченську протоку разом з представниками ОБСЄ та інших міжнародних організацій, попри обстріл та захоплення кораблів Росією 25 листопада. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов в інтерв'ю BBC, - передає Громадське.

На запитання журналіста, чи будуть військові кораблі надалі намагатися пройти через Керченську протоку, Турчинов відповів:

«Так. Це для нас принципово. Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання із захоплення Азовського моря, пред'явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму».

Він додав, що з проходженням «не можна зволікати» та зазначив, що на кораблі запросять представників міжнародних організацій:

«Ми пропонуємо й нашим партнерам взяти участь у цьому проході з українських Чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі. Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил. У нас немає альтернативи таким діям», — заявив Турчинов.

Нагадаємо, зранку 25 листопада українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час виконання цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його.

азов україна росія агресія обсє

Знак гривні
Знак гривні