Я вже перепросив у людей, що 20 років займався зомбуванням. А УПЦ МП й далі дотримується сектантського підходу, - митрополит Симеон

Московська церква використовує сектантський підхід, проповідуючи, що "порятунок тільки у них".

Симеон

Про це екс-митрополит УПЦ МП Симеон, який перейшов до помісної автокефальної Православної церкви України, розповів в інтерв'ю виданню theБабель.

"Я у наших людей вже просив прощення за те, що двадцять років займався зомбуванням: [казав про УПЦ КП, що її прихожани] - "розкольники", "не хрещені, не вінчані". Людям важко. Ми ж їм говорили одне. А тепер їм треба сприйняти все зовсім по-іншому. Тим паче [московська церква] продовжує страшити [своїх прихожан]: тільки ви врятуєтесь, а вони йдуть у пекло, "русское православие самое спасительное", "спасіння тільки у нас". Це сектантський підхід", - акцентував він.

"Не може назватися церквою Христовою та, де немає любові. Я не зрадив Христа. Я не зрадив церкву. Своєю присутністю [на соборі] ми виконали велику місію - в Україні вже немає православних, які би називалися розкольниками або неканонічними. Сьогодні за канонами ми всі канонічні, і всі правильні", - резюмував митрополит Симеон.

"Коли пройдемо всі етапи і будуть ухвалені закони, в Україні буде одна церква - Православна церква України. Української православної церкви Московського патріархату вже не буде. Вона матиме іншу назву. Не може кожен мати свою церкву - є тільки церква Христова. Не всі священики сприймають таку звістку й узагалі ідею автокефалії позитивно. Деякі зі священиків, які служили в нашому кафедральному соборі, зібрали свої речі й залишили храм. Вже в неділю, коли я правив службу, вони не прийшли. Мені дуже прикро, що так сталось, і священики, які були зі мною, тепер пішли. І навіть ті, хто мене підтримував весь час, засумнівалися. Вони питали: "Від нашої церкви мали ж прийти на Об’єднавчий собор 10 владик, а прийшли тільки ви?" Ми прийшли удвох. Але Драбинко - вікарний архієрей, а я єдиний, у кого є єпархія, то є правлячий", - зазначив він.

"Верховна Рада ухвалить закон про перейменування УПЦ МП, і вона буде мати нову назву. В Україні буде лише одна Українська православна церква. І вже не можна буде лукавити, як ми це робили 22 роки, що ми не Московська церква, і називали себе УПЦ. Нехай [священики МП] вирішують самі, в яку церкву їм іти. Скільки їх буде - я не знаю. З тими храмами, які у власності держави, буде простіше. Із новозбудованими все залежатиме від громади. Як вона вирішить, так і буде. Якщо буде половина, може бути почергове служіння. Якщо за буде меншість, доведеться шукати нове приміщення", - додав Симеон.

Нагадаємо, рішенням Синоду УПЦ МП були звільнені митрополити Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко) та Вінницький Симеон (Шостацький), які безпосередньо брали участь у Соборі. А також благочинний Вінницького району архімандрит Дорофей (Маркевич), голова відділу інформації Київської єпархії протоієрей Петро Зуєв, клірик Дніпропетровської єпархії протоієрей Богдан Гулямов та протодиякон Ростислав Воробей.

Усім їм заборонили священнослужіння в УПЦ МП.

У четвер Верховна Рада планує розглянути законопроект, який зобов'яже перейменуватися Українську православну церкву Московського патріархату, а також законопроект про порядок переходу громад і майна до складу Православної церкви України.

Нагадаємо, 15 грудня на Об'єднавчому соборі предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія, представника Української православної церкви Київського патріархату.

Як повідомив прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря, згідно зі Статутом, ім'я предстоятеля "підноситься в усіх храмах Церкви за формулою "Блаженнішого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України", а також уточнив, що офіційна назва помісної церкви - Православна церква України.

Цензор

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні