Самозванці з УПЦ МП відмовилися визнати канонічну Православну церкву України

Це відбувається на тлі припинення євхаристійного спілкування РПЦ із Вселенським патріархатом.

Українська православна церква Московського патріархату (яка тепер стала простою митрополією РПЦ) відмовилася визнати створення Православної церкви України.

Про це йдеться у зверненні синоду УПЦ МП за підсумками засідання 17 грудня.

"Це зібрання є об'єднанням розкольників і до Української православної церкви [Московського патріархату] не має ніякого стосунку. Для нашої церкви, по суті, нічого не змінилося, оскільки розкольники так і залишилися в розколі, а Українська православна церква [Московського патріархату] залишається істинною церквою Христовою в Україні", - сказано в зверненні.

УПЦ МП також заявила про "образу" на Вселенський патріархат.

"Константинопольський патріархат не має жодних моральних і канонічних прав втручатися у внутрішні справи і духовне життя Української православної церкви [Московського патріархату]. Ба більше, дії Константинопольського патріархату вже призвели до того, що можливість відновлення єдності православних в Україні відкинута надовго, якщо не назавжди", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 15 грудня було створено Православну церкву України, яка об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем обрано єпископа Епіфанія, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Раніше такий титул був у Онуфрія.

На собор також прийшли два митрополити УПЦ МП: Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко) та Вінницький Симеон (Шостацький).

україна росія Церква релігія конфлікт

Знак гривні
Знак гривні