Washington Post опублікувала нові докази втручання Росії у вибори

Американська газета The Washington Post опублікувала нові докази втручання Росії у вибори президента Сполучених Штатів 2016 року. Це дані розслідування, проведеного на замовлення комітету з розвідки Сенату США, - передає ЛБ.

Розслідування проводили Оксфордський університет і аналітики компанії Graphika. Як випливає з копії документа, який мають офіційно опублікувати цього тижня, ті сторінки в соцмережах, які пропагували підтримку Дональда Трампа, за рекламу розплачувалися рублями і використовували номери телефонів російських мобільних операторів.

Крім того, в логах комп'ютерів також були знайдені IP-адреси, зареєстровані в Санкт-Петербурзі, де базується російське "Агентство інтернет-досліджень", відоме як "фабрика тролів". За інформацією авторів доповіді, це прямі докази втручання Росії.

"Усі повідомлення в соцмережах були явно створені в інтересах Республіканської партії й особливо Дональда Трампа... Трамп найчастіше згадується в інформаційних кампаніях, націлених на електорат консервативних і правих поглядів, і ці повідомлення спонукали групи виборців підтримати його. Для основних груп виборців, які могли становити загрозу для Трампа, були підготовлені інші повідомлення, за допомогою яких їх намагалися заплутати, відволікти і, врешті-решт, відрадити від голосування", - цитує WP текст доповіді.

Університет і компанія Graphika обрали ціллю розслідування роботу російської "фабрики тролів", діяльність російських ботів і фейкових сторінок. За підсумками аналізу декількох мільйонів постів у соціальних мережах встановлено, що їхня активність збігалася в часі з ключовими подіями в політиці США. Зокрема, йдеться про дати дебатів кандидатів у президенти 2016 року і з'їздів партій.

Метою такої інтернет-активності була активізація боротьби за право на зброю і проти імміграції. Зокрема, сторінка руху за права чорношкірого населення BlackMatters US просувалася за допомогою такого рекламного повідомлення в Google: "Копи вбивають чорних дітей. Ви впевнені, що ваш син не буде наступним?"

Дані для аналізу отримано від компаній Facebook, Twitter і Google. Вони охоплюють період до середини 2017 року, коли соцмережі почали власні розслідування діяльності російських пошукових роботів. Також були проаналізовані дані, передані комітетом з розвідки Палати представників США.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп визнав втручання Росії у вибори і підписав указ про санкції за іноземне втручання у виборчий процес.

кремль путін росія

Знак гривні
Знак гривні