Україна єдина публічно демонструє судову реформу, - президент Комісії Ради Європи з питань ефективності правосуддя

Президент Комісії Ради Європи з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) Георг Става констатує безпрецедентний рівень прозорості судової реформи в Україні.

Про це він зазначив у своєму інтерв’ю виданню Лівий Берег, - резюмує Цензор.

"Жодна країна, крім вашої, не демонструє всієї процедури (судової реформи – Ред.) публічно. В Україні відбувається онлайн-трансляція засідань, в тому числі під час перевірки кандидатів на доброчесність. Це — найбільш чутлива частина (відбору суддів - Ред), але досить цікава ідея", - говорить Става.

На його думку, така відкритість у випадку появи негативних зауважень громадськості дає можливість судовій владі відреагувати на певну проблему. Тобто негативні думки виносяться в професійну публічну площину для обговорення.

Однак надмірна публічність може нести і загрозу, переконаний експерт. "Не можна залишати осторонь питання дотримання особистих прав суддів, адже під час співбесіди обговорюються питання приватного життя. Таку прозорість потрібно обмежувати", - говорить Става.

"Якщо Україна прагне доброчесності, прозорості (судової системи —Ред), ви повинні привчати суддів до цього. Можливо, наступні покоління будуть наслідувати новий досвід", - підсумовує у президент Комісії Ради Європи з питань ефективності правосуддя.

Нагадаємо, що глава Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі під час презентації звіту проекту Європейського Союзу "Право-Justice" "Відбір та оцінювання суддів" 23 листопада зауважив, що з 2015 року ситуація з рівнем довіри до судової влади значно покращилась (прим. з 5 до 16%). "І це означає, що Україна робить дуже хорошу роботу і сприяє зростанню довіри народу до судової влади", - сказав він.

У звіті "Відбір та оцінювання суддів" зазначено, що з утворенням Ради з питань судової реформи, що веде регулярну роботу з моменту свого створення в 2014 році, вперше в українській історії було зроблено практичну спробу перейти від спеціальних ініціатив до більш системного підходу до реформ у галузі юстиції.

Нагадаємо, за результатами опитування, проведеного у вересні 2018 року проектом USAID "Нове правосуддя", 70% правників підтримують проведення судової реформи в Україні.

суд реформи

Знак гривні
Знак гривні