УПЦ МП прямо заборонила своїм архієреям брати участь в об'єднавчому соборі

І хто після цього розкольники? - виникає риторичне запитання. Тим не менш, Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет (УПЦ КП) раніше заявив, що на Об'єднавчий собор 15 грудня прибудуть три або чотири ієрархи УПЦ Московського патріархату.

Синод УПЦ Московського патріархату заявив, що ніхто з числа його священнослужителів чи мирян не уповноважений представляти цю церкву на об'єднавчому соборі 15 грудня.

Про це повідомила прес-служба УПЦ МП.

Таке рішення ухвалено на Синоді, який відбувся 7 грудня в Києво-Печерській лаврі.

УПЦ МП заявила, що Вселенський патріарх Варфоломій не має права викликати на такі збори її архієреїв, тому що в них візьмуть участь представники "розкольницьких угруповань".

У зв'язку із цим участь єпископату, духовенству, чернецтву і мирянам Української православної церкви Московського патріархату в так званому об'єднавчому соборі не благословляється, йдеться в документах за результатами рішення синоду.

Засідання Синоду УПЦ МП очолив митрополит Київський Онуфрій. Постійними членами Синоду є митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, митрополит Хустський і Виноградівський Марк, митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, митрополит Кам'янець-Подільський і Городоцький Феодор, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; тимчасові члени Синоду: митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій; архієпископ Бердянський і Приморський Єфрем; єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Заява Філарета

Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет заявив, що на Об'єднавчий собор 15 грудня прибудуть щонайбільше чотири ієрархи УПЦ Московського патріархату.

"Це архієрейський собор. Прибудуть [братимуть участь] архієреї Київського патріархату - їх більш ніж 40. Дванадцять архієреїв Автокефальної церкви і три або чотири архієреї Московського патріархату", - заявив предстоятель УПЦ Київського патріархату під час візиту до Чернігова.

Раніше передбачали, що на собор прибудуть близько десяти представників МП.

Філарет також закликав не звертати увагу на чутки, які поширюються навколо створення єдиної церкви.

"Зараз відбувається шалена боротьба, щоб цього не сталося, щоб церкви не об'єдналися і щоб українську церкву не визнали. Це все робить Москва. Але через наших українських прислужників. Тому поширюються ці чутки, що патріарх не буде балотуватися і піде у відставку. Це все неправда. Я до смерті буду патріархом, тому що інтронізація була в 95-му році і ніхто цю благодать з мене не зніме", - сказав він.

Філарет додав, що всі питання об'єднання вирішуватимуться винятково на соборі. І оскільки УПЦ КП матиме більшість на зборах ієрархів, то ймовірні шкідливі Україні пропозиції не пройдуть.

Нагадаємо, в Україні на 15 грудня призначено проведення надзвичайного об'єднавчого собору, в якому візьмуть участь ієрархи трьох православних церков. Під час собору церква повинна обрати єдиного предстоятеля, який отримає томос про автокефалію української православної церкви.

Лівий берег

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні