Загроза вторгнення Росії сьогодні найбільша з 2014 року

Загроза військового вторгнення з боку РФ на сьогодні найвища з 2014 року. Про це агентству Reuters в інтерв'ю повідомив командувач Збройних сил України генерал Віктор Муженко. Від серпня цього року Росія нарощувала військову присутність поблизу кордону з Україною і зараз ймовірність повномасштабних бойових дій найвища з 2014 року, коли Москва анексувала Крим.

Муженко послався на кілька супутникових знімків, на яких, за його словами, видно російські танки Т-62 М, розміщені на відстані 18 км (11 миль) від українського кордону, - перекладає інтерв'ю Цензор.

За його словами, протягом двох тижнів з середини вересня по 1 жовтня їх кількість подвоїлася з 93 до 250 машин. Муженко вважає це свідченням скоординованого нарощування російських військ перед подіями 25 листопада, коли Росія обстріляла і захопила три українські судна в Керченській протоці. Український уряд побоюється, що за цим інцидентом може бути повномасштабне вторгнення.

Муженко зазначив, що на цей момент російське військове угруповання є найчисленнішим з 2014 року, коли Москва анексувала Крим, а потім розгорнула війська в східній Україні.

"Ми зіткнулися з агресором, для якого чужі моральні заборони, правові або будь-які інші рамки", - сказав він.

"Вкрай важко передбачити, коли йому прийде в голову почати активні бойові дії проти України", - додав Муженко.

Нагадаємо, ВМС ЗС України 25 листопада повідомили, що прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, а також втрачено рятувальний пліт.

При цьому ВМС ЗСУ підкреслюють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявляють, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли в територіальні води РФ і попрямували до Керченської протоки".

Пізніше ВМС України повідомили, що катери ФСБ РФ вогнем на ураження пошкодили МБАК "Бердянськ", є поранений. А потім заявили про захоплення всіх 3 кораблів спецпризначенцями РФ і шести поранених.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у таких областях, як Вінницька, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська, а також це стосується внутрішніх вод Азово-Керченської акваторії.

30 листопада моряків перевезли в Москву: 21 українця доставили в московське СІЗО "Лефортово", 3 поранених - у "Матроську тишу".

Павло Петренко на засіданні уряду 28 листопада повідомив, що Міністерство юстиції від імені Кабінету міністрів звернулося в ЄСПЛ для захисту захоплених РФ українських військових моряків. За його словами, позиція України полягає в тому, що захоплені моряки є військовополоненими і до них мають застосовуватися всі гарантії захисту, які визначені Женевськими конвенціями. Згідно з рішенням ЄСПЛ від 29 листопада, влада Російської Федерації в понеділок, 3 грудня, мала надати інформацію про захоплення українських моряків і юридичні підстави їхнього затримання, місце їхнього утримання, завдані поранення і надану медичну допомогу.

росія азов муженко агресія

Знак гривні
Знак гривні