Створено реконструкцію атаки російських кораблів на українські (ВІДЕО)

Реконструкція, опублікована ГПУ, містить всі дії українських екіпажів, починаючи з моменту виходу з порту Одеси в п'ятницю 23 листопада - і до моменту захоплення кораблів ВМС України і взяття в полон моряків 25 листопада 2018 року.

Як раніше повідомлялося, ВМС ЗС України 25 листопада повідомили, що прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, а також втрачено рятувальний пліт.

ВМС ЗСУ підкреслюють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.


Захоплений окупантами командир "Яни Капу": стояли, чекали лоцмана. На нас напали. Ніякого кордону ми не порушували

Відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН із морського права та статті 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, військові кораблі України користуються свободою судноплавства в Керченській протоці та Азовському морі, отже, вони можуть здійснювати прохід через Керченську протоку в будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства.

Пізніше ВМС України повідомили, що катери ФСБ РФ вогнем на ураження пошкодили МБАК "Бердянськ", є поранений. А потім заявили про захоплення всіх 3 кораблів спецпризначенцями РФ і наявність шести поранених.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 дніву Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, а також це стосується внутрішніх вод Азово-Керченської акваторії. Унаслідок незаконних дій російських силовиків захоплено три кораблі ВМС України, в полоні опинились 24 українські військовослужбовці.

30 листопада моряків перевезли в Москву: 21 українця доставили в московське СІЗО "Лефортово", 3 поранених - у "Матроську тишу".

Текст - на основі новини Цензор, відео - ГПУ

крим азов анексія агресія

Знак гривні
Знак гривні