Франція не підвищуватиме ціни на паливо - через протести

Французька влада вирішила відкласти підвищення податку на дизельне паливо і бензин, яке було заплановане на 1 січня, через масові протести "жовтих жилетів".


У Франції протести переросли у "ритуал насильства". Думали ввести надзвичайний стан (ВІДЕО)

Протестувальники вдягають жовті жилети

Про це пише AFP з посиланням на джерела в уряді.

Про рішення, яке було прийнято президентом Макроном у понеділок після наради з лідерами французьких партій, повинен оголосити прем'єр-міністр Едуар Філіпп після зустрічі з депутатами провладної партії "Вперед, Республіка". Зустрічатися з представниками "жовтих жилетів" Філіпп не буде з "міркувань безпеки".

Демонстрації, які вилилися у вуличні сутички і вандалізм у Парижі минулими вихідними, почалися в листопаді на знак протесту проти підвищення податку на паливо, за рахунок якого влада збиралася фінансувати природоохоронні заходи.

Мітинги швидко стали організованим рухом проти президента Еммануеля Макрона. Його звинувачують у проведенні політики, яка особливо вдарила по небагатим сім'ям. "Жовті жилети" також вимагають підвищення мінімальної зарплатні й повернення податку на багатство, скасованого торік.

Протест почали водії, які, за правилами, повинні мати світловідбиваючі жилети і надягати їх, залишаючи машину в разі аварійної зупинки.

Це наймасштабніші заворушення у Франції за останні п'ятдесят років, з 1968 року.

екологія протести франція автомобілі

Знак гривні
Знак гривні