Студенти-лінгвісти зняли фільм мовою Вавилону (ВІДЕО)

Студенти Кембриджського університету зняли короткометражний фільм, у якому герої розмовляють на діалекті аккадської мови — вимерлій мові, якою розмовляли вавилоняни. Можна ввімкнути субтитри англійською, щоб розуміти сюжет і діалоги:

Фільм знято на основі історії другого тисячоліття до нашої ери "Бідняк із Ніппура"

У центрі сюжету — бідний житель на ім’я Гіміл-Нінурта, який продає свій одяг і купує козу, щоб віддати її як дар правителю міста. Однак, правитель міста несправедливо поводить себе з жителем. Відтак, Гіміл-Нінурта хоче помститись йому.

Знята студентами короткометражка — перший фільм на діалекті аккадської, який коли небудь знімали.

Аккадська мова — мертва мова семітської мовної родини, якою розмовляли у Межиріччі. Це найстародавніша відома семітська мова. Вона використовувала клинопис, запозичений у шумерської. Назва мови походить від назви міста Аккад.

Всі відомі дані про дану мову були реконструйовані завдяки дешифруванню клинописних табличок на основі інформації про менш давні семітські мови.

Студенти Кембриджського університету вивчали аккадську мову в рамках курсу ассіріології під керівництвом професора Мартіна Вортінгтона.

Зокрема, студенти вивчали один із творів вавилонської літератури — «Ніппурського бідняка» — поему, клинописну табличку з якою виявили у 50-х роках минулого століття.

Сюжет короткометражного фільму побудований на основі саме цієї поеми.

За матеріалом Громадського телебачення

наука краса кіно мистецтво

Знак гривні
Знак гривні