Вселенський патріархат схвалив статут Української церкви

Синод Вселенського патріархату на засіданні в Стамбулі затвердив проект статуту Української помісної церкви.

"У контексті попереднього рішення Вселенського патріархату про надання автокефалії українській церкві і підготовку до надання патріархального і синодального Томосу, Священний Синод схвалив проект конституційного статуту Української церкви", - йдеться в повідомленні, яке цитує ЛБ.

Остаточної дати проведення об'єднавчого Собору помісної православної церкви України Синод не назвав, але, за попередньою інформацією, він повинен відбутися в грудні.

У той же час президент України Петро Порошенко заявив, що Священний Синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу для Української церкви, а дату Об'єднавчого архієрейського собору найближчим часом оголосить Вселенський патріарх Варфоломій.

"Прийнято історичне рішення про створення автокефальної Української православної церкви. Затверджено текст томосу про надання незалежності Українській церкві. Також прийнято рішення про скликання Об'єднавчого собору. Дату його проведення незабаром оголосить Вселенський патріарх Варфоломій", - сказав глава держави.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що також затверджена робоча дата проведення Всеукраїнського об'єднавчого православного архієрейського собору.

"Я тільки що отримав чудову новину від Вселенської патріархії, що синод затвердив також робочу дату проведення Всеукраїнського об'єднавчого православного архієрейського собору, який відбудеться в Києві і утворить єдину Помісну Українську Православну Церкву, а також обере предстоятеля", - написав він у фейсбуку.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, який перебуває в Стамбулі, підтвердив, що текст Томосу про надання Українській православній церкві автокефалії вже готовий, а дата Об'єднавчого собору буде оголошена найближчим часом.

"Синод прийняв рішення щодо тексту Томосу, але Томос буде вручено вже після Собору новообраному Предстоятелю незалежної Української православної церкви. На основі Томосу були зроблені пропозиції щодо статуту, якраз вони полягають в тому, щоб Томос став декларативною частиною статуту нової церкви. Власне, в цьому основний зміст цих пропозицій", - сказав Павленко.

При цьому він поінформував, що про дату проведення Об'єднавчого собору незабаром оголосить Вселенський патріарх Варфоломій.

"Ця дата буде в грудні, як заявлялося раніше. І, власне, обраний на Соборі Предстоятель отримає Томос. І це буде фіналізацією процесу створення незалежної Української православної церкви", - зазначив Павленко.

Крім того, він розповів, про що йшла мова на засіданні Синоду.

"Дату сьогодні обговорювали, положення Томосу, положення статуту також обговорювали, тому про все це повідомлять найближчим часом", - вказав Павленко, додавши, що дату Собору можуть оголосити наступного тижня.

На питання, чому це не вказано в комюніке, Павленко відповів, що Синод прийняв рішення "подати саме таке комюніке, яке є. Відповіді на запитання щодо дат і конкретики будуть надані найближчим часом".

Раніше, 19 листопада, Вселенський патріарх Варфоломій повідомив, що об'єднавчий Собор відбудеться в грудні. Точну дату він пообіцяв затвердити на засіданні 27-29 листопада. Після цього президент Петро Порошенко і спікер Верховної Ради Андрій Парубій анонсували, що на засіданні Синоду також затвердять Томос про надання автокефалії українській церкві.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Україні, а також офіційно затвердив, що церквою-матір'ю Україні є Константинополь. Також Синод визнав недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні