Вчені створили реалістичну модель надмасивної чорної діри (ВІДЕО)

Учені з Нідерландів та Німеччини розробили нову модель чорної діри, яку називають найбільш реалістичною за всі часи.

«Модель виглядає як вихор у раковині, а чорна діра працює як злив. Чим ближче воно обертається до центру, тим більша швидкість оберту», — пояснив астроном з Нідерландів Джорді Давелаар, якого цитує Громадське.

Коротка відео-анімація, яку змоделювали вчені, базується на теорії відносності Ейнштейна та математичних моделях чорної діри, яку розробляли раніше багато науковців.

«Світло, яке ви бачите, виходить з матерії, яка зникає в чорній дірі вихороподібним чином. Через екстремальні умови вона виглядає як полум’я і починає світитися. Потім це світло деформується через потужну гравітацію чорної діри», — пояснив учений, пише Science Alert.

Сам розробник Давелаар у співпраці з німецьким інститутом Гете та Редхуд називає модель найбільш реалістичним уявленням про те, як насправді виглядає оточення навколо чорної діри. Також вони вважають, що просторово-часовий тунель та зображення чорної діри у популярному науково-фантастичному фільмі «Інтерстеллар» створено з помилками. Попри те, що науковим радником у фільмі «Інтерстеллар» був фізик Кіп Торн, який свого часу здобув Нобелівську премію.

«Вони правильно розрахували світло, проте у них була неправильна динаміка газу. Вони приліпили щось на кшталт кілець Сатурну довкола чорної діри, а насправді там такого немає. Скоріше там є газ, що обертається», — пояснив учений Гайно Фальке, один із розробників нової моделі чорної діри.

Раніше астрономи з Австралійського астрономічного товариства виявили надмасивну чорну діру, яка кожні два дні поглинає по одній зірці розміром з Сонце.

наука краса технології космос

Знак гривні
Знак гривні