Росія захопила українські кораблі. Йдеться про можливий воєнний стан і відтермінування виборів

На захоплених Росією катерах "Бердянськ", "Нікополь" і буксирі "Яни Капу" було 23 моряків. Про це сказав начальник Генерального штабу Віктор Муженко на засіданні Ради національної безпеки і оборони, що відбулося вночі.


Як розвивалася ситуація

Росія визнала обстріл і захоплення українських катерів "Бердянськ", "Нікополь" і буксира "Яни Капу". У заяві ФСБ, до складу якої входить російська прикордонна служба, йдеться про те, що "вони здійснили спробу незаконних дій у межах територіального моря РФ", а на вимоги про негайну зупинку не реагували, "здійснювали небезпечне маневрування". Україна наполягає, що захоплення відбулося в нейтральних водах.

Можливий воєнний стан

Президент Петро Порошенко підтримав введення воєнного стану без загальної мобілізації й обмеження конституційних прав і свобод громадян.

Президент підкреслив, що Україна не збирається проводити наступальні операції, в тому числі на Донбасі. "Це не означає зміни ситуації на лінії зіткнення в окремих районах Донецької і Луганської областей", - сказав Порошенко.

Він додав, що загальної мобілізації поки що не буде, збираються обмежитися військовим резервом першої черги, тобто ветеранами АТО. "Уже зараз ми отримали сотні дзвінків від учасників антитерористичної операції, від наших військових з приводу того, що вони пакують рюкзаки і готові виступати на оборону держави. Рішення не передбачає негайної мобілізації. Але буде проведена відповідна робота з резервом першої черги", - сказав Порошенко.

Обговорення проекту рішення про воєнний стан проходитиме 26 листопада на позачерговому засіданні Верховної Ради. Воно буде закритим. Засідання парламенту, на якому обговорюватимуть питання введення воєнного стану, призначено на 16:00 понеділка, 26 листопада.

Скасування виборів

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов підтвердив, що в разі введення воєнного стану вибори президента можуть відкласти. Також доведеться зупинити вибори в об'єднані територіальні громади, призначені на 23 грудня. "У разі нормалізації ситуації воєнний стан можуть скасувати в будь-який час".

Про це він сказав журналістам після засідання РНБО, відповідаючи на питання про вплив воєнного стану на виборчу кампанію.

"Щодо правових наслідків - будь ласка, Конституція і законодавство України однозначно дають відповідь на поставлене вами питання", - сказав він.

Стаття 19 закону про правовий режим воєнного стану прямо говорить, що "в умовах воєнного стану забороняється проведення виборів президента України, а також виборів у Верховну Раду України, Верховну Раду Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування".

Ця сама стаття забороняє проведення масових зібрань і акцій.

Виборча кампанія на виборах президента України починається за три місяці до дня голосування, тобто 31 грудня.

За матеріалами Лівого берега

азов україна росія вибори агресія

Знак гривні
Знак гривні