Повторний штраф за п'яне водіння - 51000 гривень

Депутати Верховної Ради України схвалили зміни до закону про керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. Відтепер п’яним водіям загрожує від 17 до 34 тисяч гривень штрафу та позбавлення прав на термін до 3 років; а штраф за повторне правопорушення сягатиме 51 тисячі гривень.

Втім, ці штрафи почнуть діяти аж з 1 січня 2020 року.

За зміни до закону проголосували 239 депутатів, - передає Громадське.

Крім цього, відтепер керування у стані сп’яніння юридично буде вважатися кримінальним проступком зі спрощеним досудовим розслідуванням.

«Ураховуючи, що в Україні смертність унаслідок дорожньо-транспортних пригод — одна із найбільших у Європі та постійно зростає, пропонується посилити відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння шляхом переведення її в кримінальну площину», — зазначено у пояснювальній записці.

Водночас заступник глави МВС Вадим Троян наголосив: «Цей закон розвантажить слідчих поліції та дозволить їм зосередитися на розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів. До кримінальних проступків пропонується віднести такі поширені злочини, як некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо».

Досі водіння у нетверезому стані каралося штрафом у 10200 гривень та позбавленням прав на 1 рік. За повторне порушення зловмиснику загрожував штраф у 40200 гривень із позбавленням прав на 10 років.

За даними платформи для роботи з відкритими даними Opendatabot, більшість ДТП в Україні стається через перевищення швидкості.

У липні Верховна Рада підтримала за основу законопроект, який пропонує запровадити покарання у вигляді позбавлення волі на 8-10 років у випадку, якщо водій у нетверезому стані спричинив смертельну ДТП.

У листопаді 2017 року МВС України пропонувало посилити кримінальну відповідальність для водіїв транспортних засобів, які скоїли ДТП у нетверезому стані, внаслідок чого були травмовані або загинули люди.

закон автомобілі

Знак гривні
Знак гривні