Німеччина вимагає закрити Миротворець

Німеччина вимагає від української сторони закриття сайту “Миротворець”. Про це заявив представник МЗС ФРН Крістоф Бургер на брифінгу в Берліні в понеділок, 19 листопада, повідомляє Новинарня.

“Ми рішуче засуджуємо цей список… Ми наполягаємо на тому, щоб український уряд посприяв закриттю цього сайту”, – сказав Бургер.

За його словами, така позиція Німеччини була доведена Києву раніше.

Як відомо, 11 листопада до списку “Чистилище” сайту “Миротворець” був внесений колишній канцлер ФРН Герхард Шредер, який тісно співпрацює з Російською Федерацією.

Після відставки у 2005 році Шредер очолив наглядову раду, а потім комітет акціонерів компанії Nord Stream AG, що управляє російським газопроводом “Північний потік”. У 2016 році він очолив компанію Nord Stream 2, пізніше – раду директорів “Роснафти”.

За висновком “Миротворця”, Герхард Шредер публічно підтримав російську агресію проти України “і на вимогу своїх російських хазяїв спробував укотре легалізувати напад Росії на Україну та анексію українського Криму”.

Міністр закордонних справ країни Павло Клімкін в інтерв’ю Bild, яке вийшло 18 березня, називав Шредера найважливішим лобістом президента Росії Володимира Путіна.

Сайт “Миротворець” є важливою базою насамперед сепаратистів, бойовиків, російських найманців, які чинять злочини проти національної безпеки й територіальної цілісності України, беруть участь у війні на Донбасі, сприяли окупації Росією Криму тощо.

З початку війни база “Миротворця” була та залишається одним із джерел ідентифікації ворога для українських силовиків на Сході та в тилу.

На багатьох фігурантів “Миротворець” оприлюднює не лише дані з відкритих джерел, а й персональні дані, що не раз спричиняло обурення, зокрема міжнародної громадськості. Зокрема, ЄС закликав “Миротворець” видалити список акредитованих в ОРДЛО іноземних журналістів.

Водночас “Миротворець” поповнює своє “Чистилище” також з інших політичних міркувань, вносячи до списків Михаїла Саакашвілі, Надію Савченко, Юлію Тимошенко та ін.

Сайт “Миротворець” пов’язують із нардепом від “Народного фронту” Антоном Геращенком, який близький до керівництва МВС.

Волонтери сайту “Миротворець” минулого тижня розцінили першу заяву Міністерства закордонних справ Німеччини про необхідність закрити сайт як “нападки на свободу слова і свободу розповсюдження суспільно значущої інформації про злочини Росії та створених нею терористичних організацій проти України і її народу”.

У “Миротворці” порівняли риторику МЗС Німеччини із заявами МЗС Росії та “фінансованих нею проросійських терористичних організацій”.

німеччина україна кримінал

Знак гривні
Знак гривні