Троє митрополитів УПЦ МП підтримали помісну церкву. У президента кажуть, таких більше (ОГЛЯД)

Відомо, що Митрополит Вінницький і Барський Симеон - єдиний з 83 учасників Собору Української православної церкви Московського патріархату, що пройшов сьогодні в Києво-Печерській Лаврі, не підписав постанову Синоду. Про це LB.ua стало відомо з власних джерел. Митрополит Симеон єдиний не поставив під цією постановою свій підпис, незважаючи на тиск, який, як вдалося з'ясувати, на нього чинили інші ієрархи. Сам митрополит своє рішення пояснив тим, що не згоден з розривом євхаристійного спілкування з Константинополем.

Симеон

Президент Петро Порошенко провів закриту зустріч з представниками Української православної церкви Московського патріархату. Зустріч пройшла в "Українському домі", повідомляє ВВС Україна. Повідомляється, що на закриту зустріч з президентом прибули мінімум три ієрархи УПЦ МП. За інформацією "Релігійної правди", на зустріч з Порошенком прибули три архієреї УПЦ МП: митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), митрополит Вінницький і Барський Симеон та архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко після завершення зустрічі розповів журналістам, що на ній були присутні "представники (УПЦ МП), з числа тих, хто підтримує об'єднання".

За його словами, на зустрічі обговорювалися різні питання, в тому числі, президент розповів про свої переговори з Вселенським патріархом, а представники УПЦ МП висловили свою підтримку процесу отримання автокефалії церкви в Україні.

"Досить велика частина єпископату Української православної церкви Московського патріархату виступає за створення єдиної Помісної православної церкви", - сказав Павленко.

Він додав, що кількість прихильників автокефалії православної церкви в Україні набагато більша, ніж були присутні на зустрічі з президентом.

Глава Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря) в коментарі BBC заявив, що не знає про цю зустріч.

"З президентом може зустрічатися будь-хто, у нас єпископи вільні люди, громадяни України з усім спектром всіх прав, і вони можуть зустрічатися з ким-небудь", - сказав він.

Удень 13 листопада мала відбутися зустріч президента України Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП в "Українському домі", проте в запланований час вона не почалася. Ієрархи УПЦ МП в цей же час проводили в Києво-Печерській лаврі засідання Собору єпископів.

Собор УПЦ МП вирішив, що не буде об'єднуватися з іншими православними церквами і оголосив про розрив відносин з Вселенським патріархом. Це рішення, втім, було формальним, оскільки раніше його вже прийняла Російська православна церква, частиною якої є УПЦ МП.

Собор Української православної церкви Московського патріархату назвав недійсними і неканонічними рішення Синоду Вселенського патріархату про визнання предстоятеля УПЦ КП Філарета і Української автокефальної православної церкви Макарія канонічними єпископами, а також відмовився приєднуватися до єдиної церкви, оскільки вважає, що автокефалія Україні не потрібна.

Нагадаємо, через проведення Собору в Києво-Печерській Лаврі була зірвана зустріч Президента України Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП в Українському домі. Священнослужителі пояснили свій демарш небажанням зустрічатися з главою держави на нецерковній території. Водночас, ЗМІ повідомляють, що закрита зустріч з Петром Порошенком все ж відбулася

україна росія Церква релігія автокефалія конфлікт

Знак гривні
Знак гривні