Демократи США відвоювали Конгрес, але республіканці зберегли за собою Сенат. Що це значить для України?

У США завершилися проміжні вибори. 6 листопада демократам вдалося вперше за вісім років здобути більшість у Палаті представників, водночас республіканці зберегли контроль у Сенаті. Для України це, вочевидь, хороший знак, позаяк позиція стосовно Росії в американському Конгресі щонайменше не зміниться, а можливо, стане навіть критичнішою. Демократи можуть активніше порушувати питання про втручання Росії у вибори.

Огляд Громадського

Хто переміг?

У Палаті представників — демократи. Їм вдалося здобути голоси в 26 штатах, які раніше були республіканськими. Для більшості в нижній палаті їм потрібно було збільшити своє представництво на 23 голоси. На час публікації офіційних результатів іще не було, однак перемога демократів у Палаті представників уже остаточна.

Водночас Сенат — верхня палата Конгресу — надалі залишатиметься під контролем республіканців. Ба більше, в деяких округах демократи втратили контроль. Зокрема, в Техасі Бет О’Рурк програв республіканцю Тедові Крузу, демократка Клер МакКаскілл поступилася місцем Джоду Хавлей у Міссурі.

Як тепер зміниться американська політика?

Демократична Палата представників відтепер, імовірно, блокуватиме ухвалення законодавчих планів Трампа, наприклад, щодо спорудження стіни вздовж кордону з Мексикою. Також очікується, що вони запустять розслідування щодо адміністрації Трампа.

«Це важлива символічна мить. Демократи сказали «ні» трампізму, й народ із ними погоджується. Але без [контролю] над двома рівнями Конгресу, буде важче [критично впливати на щось]», — пояснив в ефірі Громадське.Світ американський журналіст Метью Купфер. Тож на різкі зміни навряд чи варто очікувати.

Те, що в Сенаті республіканці здобули навіть більше місць, ніж раніше, для Трампа є перемогою. Про це він уже навіть написав у Твіттері: «Величезний успіх сьогодні. Дякую вам усім!» Відтепер йому буде легше затверджувати своїх кандидатів на високі посади в Сенаті.

Чи оголосять Трампу імпічмент?

Ні. Для початку процедури демократам необхідна більшість в обох палатах. Ініціатива йде від Палати представників, однак підтримати її потім повинен і Сенат. Оскільки той і надалі контролюють республіканці, імпічмент малоймовірний.

Однак демократи зможуть ускладнити життя Трампу. Наприклад, комітет із розвідки, що відповідав за розслідування втручання Росії в американські вибори, буде під контролем відкритого опонента Трампа Адама Шіффа. Він пообіцяв глибше розібратися в закордонних фінансових справах президента.

сша вибори трамп

Знак гривні
Знак гривні