Ракетні стрільби у Херсонській області: Що випробовує Україна (ФОТО)

На Державному випробувальному полігоні “Ягорлик” у Херсонській області розпочалися бойові стрільби зенітних ракетних підрозділів Повітряних Сил ЗС України.

Мілітарний портал розбирається, що там випробовували.

Серед опублікованих вчора прес-службою Командування Повітряних Сил ЗС України світлин помічені пускові установки то зенітно-ракетних комплексів С-125М1:

В свій час ЗРК С-125 були зняті з озброєння української армії та перебували на зберіганні. Також велись розробки з їх модернізації в інтересах іноземних замовників. Але після початку російської агресії у 2014 році модернізації стали актуальними й для Повітряних Сил ЗС України.

Ці зенітно-ракетні комплекси пройшли один з етапів випробування у січні 2018 року та підтвердили свої тактико-технічні характеристики – межа зони ураження з новими ракетами становить 40 км, максимальна висота – 25 км.

Зараз же відбувались контрольно-льотні випробування. За ними спостерігали представники компанії “Аеротехніка”, яка є розробником модернізації ЗРК С-125М1, та високопосадовці Збройних Сил України.

Окрім того, була помічена модернізована станція наведення ракет СНР-125 до ЗРК С-125М1:

Місце роботи операторів модернізованого зенітно-ракетного комплексу С-125М1:

Під час стрільб цих комплексів також були помічені ЗРК С-300В1 та ЗРК “Оса-АКМ”:

ЗРК С-300В1 — перша мобільна універсальна система протиракетної і протилітакової оборони. Її особливістю є наявність двох типів зенітних керованих ракет. З них один тип, 9М83, призначений для ураження аеродинамічних цілей на відстані до 75 км, а другий, 9М82, може вражати балістичні цілі класу «земля-земля» — оперативно-тактичні ракети типу «Р-11» («’Scud»’ з кодифікації НАТО), «Ланс», «Першинг-1А», а також літальні апарати всіх типів зі швидкостями до 3000 м/с на відстані до 100 км.

Після розвалу Радянського Союзу в Україні базувалось дві військові частини, на озброєні яких перебували комплекси С-300В1:

• 25-а зенітна ракетна бригада (А1181) у м. Стрий, Львівської області (розформована у 2002 році).
• 137-а зенітна ракетна бригада (А3024) у м. Умань Черкаської області (розформована у 2012 році).

Але згодом ці комплекси були зняті з озброєння та поставлені на зберігання.

Інший помічений зразок – ЗРК «Оса-АКМ».

ЗРК «Оса-АКМ» – автоматизований військовий зенітний ракетний комплекс (за класифікацією НАТО: SA-8 «Gecko»). Комплекс є всепогодним і призначений для прикриття сил і засобів корпусу в усіх видах бойових дій. Комплекс оснащений шістьма зенітними керованими ракетами 9М33М3.

Оса на параді до Дня незалежності

Українське підприємство “Укррадарпроект” розробило проект модернізації ЗРК «Оса-АКМ». Зокрема, відбулась заміна електроніки на нову елементну базу, що включає заміну:

• електронно-променевих трубок
• радіоламп та лампи біжної хвилі
• відикона та інших морально застарілих елементів

Крім того:

• встановлена ПЗЗ матриця в двох діапазонах
• доопрацьована телевізійно-оптична головка

Також українська модернізація ЗРК “Оса” дозволяє отримувати зовнішні ціле-вказівки від зовнішнього командного пункту на радіусі 90 км та працювати в 4-х режимах дальності:

• 12 км
• 25 км
• 45 км
• від зовнішнього командного пункту до 90 км

Окрім того, введено режим автоматичного ведення цілі у видимому та інфрачервоному діапазоні. Задля протидії сучасним засобам радіоелектронного виявлення введено секторний режим (робота від 6 до 360 градусів) та режим мерехтіння, що дозволяє зменшувати час перебування в ефірі й фактично бути виявленим супротивником.

Також серед зразків, що здійснювали стрільби – С-300ПТ:

Сімейство зенітних ракетних комплексів середнього радіусу дії С-300 призначене для боротьби з літаками стратегічної й тактичної авіації, крилатими, оперативно-тактичними та балістичними ракетами на висотах від 25 м до 27 км та відстанях до 100 км в умовах інтенсивної радіопротидії. На заході комплекс отримав позначення SA-10.

Впродовж останніх двох років підприємством ДП «Укроборонсервіс» було відремонтовано п’ять комплексів С-300 для Повітряних Сил Збройних Сил України.

Під час здійснення ними пусків також було помічено ЗРК “Бук-М1”:

«Бук» — самохідний зенітно-ракетний комплекс, призначений для боротьби з маневреними аеродинамічними цілями (крилаті ракети, керовані бомби, літаки, гелікоптери, БпЛА тощо) на малих та середніх висотах (від 30 м до 14–18 км) в умовах інтенсивної радіопротидії.

Роботи над ЗРК було розпочато в 1972 році. Першу модифікацію «Бука» (9К37; за класифікацією МО США і НАТО — SA-11 Gadfly) прийнято на озброєння 1979 року. Наступну модернізацію комплексу 9К37М1 «Бук-М1» — 1983 року.

армія зброя херсонщина технології

Знак гривні
Знак гривні