УПЦ (МП) з канонічної точки зору більше не існує

Представник Вселенського патріархату Тельміський Іов (Геча) роз'яснив, що після останнього рішення Синоду з канонічної точки зору (не плутати з юридичною за українськими законами - ред.) більше не існує жодної такої "Української православної церкви московського патріархату".

Про це він сказав в інтерв'ю ВВС.

"Дуже важливо, що рішенням синоду від 11 жовтня скасовано акт 1686 року. З канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні церкви Московського патріархату більше не існує", - наголосив Іов.

(Актом 1686 року патріархія перенеслася з Києва до Москви - фактично тоді Москва поставила Константинополь перед фактом, а той вимушено це "проковтнув" - ред.)

Він також пояснив:

"Всі архієреї в Україні де-факто згідно з рішенням цього синоду є архієреями Вселенського престолу".

Це стосується як ієреїв так званої, а тепер колишньої УПЦ МП, так і ієреїв УПЦ КП й УАПЦ - Іов в інтерв'ю підкреслює, що синод не визнав УПЦ КП й УАПЦ як такі канонічними, а чекає на об'єднання та створення нової церкви:


Стало відомо, як називатиметься помісна православна церква в Україні

На запитання, чи може Константинополь "теоретично" забрати статус автокефальної церкви у РПЦ, Іов прямо не відповів, але дав зрозуміти, що за канонами може - але не хоче, чекаючи, що РПЦ окститься.


ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні