32 країни купують ботів для маніпуляції в інтернеті

У міжнародній неурядовій організації Freedom House заявляють, що в світі знижується глобальний рівень свободи в мережі Інтернет. Про це стало відомо з нового звіту організації.

Огляд Заборони

Про Україну

Україна отримала 45 балів (рівень свободи в інтернеті: частково вільна).

Країна за останні 7 років погіршила показники з вільної до «частково вільної».

«Україна прагнула захистити свободу інтернету на тлі конфлікту з підтримуваними РФ сепаратистами і інформаційної війни з Кремлем. У 2017 році президент Петро Порошенко з міркувань безпеки заблокував [своїм рішенням] кілька поширених російських інтернет-платформ; водночас деякі користувачі соціальних медіа постали перед судом за ненасильницькі висловлювання, які були оцінені як «заклики до екстремізму і сепаратизму. Жителі окупованих територій мали проблеми з доступом до інтернету, а журналісти зазнавали технічних атак через інтернет і фізичного насильства з обох сторін конфлікту», – сказано у звіті.

Загальний тренд

За останній рік – із червня 2017-го – 26 із 65 країн, охоплених у звіті, зазнали погіршення свободи інтернету. Найвищий показник погіршення ситуації спостерігали в Єгипті та Шрі-Ланці, як і в Камбоджі, Кенії, Нігерії, на Філіппінах та Венесуелі. Поліпшення були зареєстровані в 19 країнах, водночас покращили свій рейтинг Вірменія та Гамбія.

Принаймні в 17 країнах із 65 були ухвалені або запропоновані закони, які обмежують діяльність інтернет-ЗМІ під приводом боротьби з «фейковими новинами» й онлайн-маніпуляціями. У 13 країнах виявлені факти переслідування громадян за поширення нібито неправдивої інформації.

Що коїться в соцмережах

Усе більше урядів маніпулюють вмістом соціальних мереж: у 32 із 65 досліджених країн були зареєстровані факти маніпуляції онлайн-дискусіями і їхнім змістом із боку проурядових коментаторів, «ботів» або «тролів».

Ця практика стала дедалі поширенішою й технічно довершенішою в останні роки, часто переходячи з відкритих платформ, таких як Facebook і Twitter, у закриті системи, такі як WhatsApp, де з цією проблемою може бути важче впоратися.

Кращі та гірші країни

Країни з найбільш вільним інтернетом за останній рік: Естонія (6 балів), Ісландія (6), Канада (15), Німеччина (19), Австралія (21), США (22), Велика Британія (23).

Країни з низькими показниками: Казахстан (62), Білорусь (64), РФ (67), Узбекистан (75). Найгіршу оцінку отримав Китай — 88 балів. Його називають країною, яка «найбільш нахабно» керує інтернетом удома і навчає світ цифровому авторитаризму.

інтернет рефтинг цензура безпека

Знак гривні
Знак гривні