В Україні й нині систематично не виплачують зарплатню лікарям

В Україні є проблема невиплати заробітної плати медикам - на погашення заборгованості потрібно півтора мільярда гривень.

Про це заявила в.о.міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у вівторок на відкритті Сімейної кімнати для батьків, чиї діти перебувають на стаціонарному лікуванні у Охматдиті, повідомляє Цензор із посиланням на Укрінформ.

"Ми реалістично порахували, що на погашення боргів медикам у регіонах потрібно півтора мільярда гривень. Через резерв та через декотрі кошти, що були у резерві Національної служби здоров’я України, ми вже розподіляємо мільярд чотириста мільйонів гривень. Це потрібно для того, щоб закрити 90 % усіх боргів, що є, до кінця року", - сказала Супрун.

За її словами, вже подано усі документи, є розпорядження Кабміну щодо розподілення резерву в області, щоб виплатити борги по зарплатах.

"Решту боргу — 10 % боргу - мають закрити місцевими коштами", - додала вона.

За її словами, є області, що вклалися у субвенцію — у них немає заборгованості, є й інші - "що роками не роблять жодної оптимізації, не змінюють свою відповідальність перед своїми медпрацівниками. Наприклад, кожного року є така заборгованість на Івано-Франківщині".

Також Супрун зауважила, що наприкінці кожного року є проблема щодо недофінансування зарплат українським медичним працівникам.

"Це відбувається у тих регіонах, місцева влада яких не займається процесами автономізації лікарняних закладів. Інші області, що пройшли цей процес, не мають цього. У нас є резерв коштів для усіх областей та резерв для областей, що мають найбільше переселенців", - наголосила Супрун.

Вона також акцентувала, що у лікарів, з якими підписано декларації, зарплати утричі більші, ніж були.

"Коли наступного року всі лікарні автономізуються та перейдуть на нову систему фінансування, будемо платити за медичну послугу. Лікарні самі вирішуватимуть, які зарплати мають бути у медперсоналу. Лікарні звільнять від тарифної сітки, тому самі вирішуватимуть розміри зарплат. Передбачаємо, що у 2020-1021 році вже не буде такого явища як заборгованість по зарплатах лікарів, бо не буде субвенцій, і кожна лікарня фінансуватиметься через надання послуг і сама розподілятиме свої кошти", - сказала Супрун.

суспільство медицина абзац

Знак гривні
Знак гривні