У Стамбулі відкрили аеропорт, який робитимуть найбільшим у світі (ФОТО)

У Стамбулі відкрили новий аеропорт, який за кілька років Туреччина хоче розбудувати та зробити його найбільшим летовищем у світі. За планами, аеропорт щороку прийматиме 200 мільйонів пасажирів.

Британський The Economist, пояснюючи причини економічної кризи в Туреччині і різке падіння місцевої валюти ліри, однією з причин назвав масштабі будівництва за рахунок бюджету, такі, як цей аеропорт, величезний президентський палац на 1100 кімнат тощо.

Новий аеропорт на березі моря відкрили 29 жовтня — у 95-ту річницю незалежності Туреччини. Відкривати його приїхав президент Реджеп Ердоган.

Аеропорт охоплює територію в 7,6 гектара і нині може приймати 90 мільйонів пасажирів на рік. Для порівняння, київський аеропорт «Бориспіль» за 2017 рік прийняв 10,6 мільйона пасажирів.

Перші рейси з нового аеропорту полетять вже 31 жовтня. До кінця року очікується, що за день він зможе приймати 2 тисячі суден, які літатимуть в понад 350 напрямків.

«Цей аеропорт стане найбільш важливим хабом між Азією та Європою» — прокоментував голова консорціуму Istanbul Grand Airport Кадрі Самсунлу.

Проект архітектурної форми та оздоблення будівлі аеропорту 2016 році виграло міжнародний конкурс.

Розбудову аеропорту до більших розмірів планують завершити у 2023 році. Тоді у парку зможуть одночасно стояти 500 суден, а за рік — проїжджати 200 мільйонів людей. Також в аеропорту планують збудувати найбільший у світі шопінг-центр на 5 гектарів.

Поки найбільшим аеропортом у світі залишається Хартсфілд-Джексон в американській Атланті. Він приймає близько 103 мільйонів пасажирів на рік.

Громадське телебачення

авіація архітектура туреччина

Знак гривні
Знак гривні