УПЦ (КП) й УАПЦ вже сваряться, ділячи шкуру нествореної помісної церкви

Предстоятелі УПЦ КП Філарет (Денисенко) і УАПЦ Макарій (Мелетич) встигли посваритися після Синоду Вселенського патріархату, на якому було прийнято рішення про надання автокефалії Україні. Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) вважає, що всі спірні питання, які непокоять предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія (Малетича), повинні вирішуватися на об'єднавчому Соборі, а не до нього.

Огляд ЛБ.уа:

Обурення Макарія (УАПЦ)

"Поспілкувався [з Філаретом] перед Софією в неділю, 14 числа, на Покрови. І мене вразило спілкування. Коли ми зустрілися, патріарх Філарет звернувся до мене: терміново потрібно Собор збирати. Я кажу: Собор збирати - статуту немає. [Він:] а статут у мене є. [Я:] у мене теж є, але з двох статутів потрібно зробити один. [Він:] ні, то мій статут буде", - розповів про своє спілкування з Філаретом митрополит Макарій.

"П'ятнадцятий рік повторюється", - обурився він. [У 2015 році переговори про об'єднання УПЦ КП і УАПЦ зайшли в глухий кут з аналогічної причини: УАПЦ вимагала рівноправності. Ще одна спроба двох церков об'єднатися провалилася у 2011 році.]

Макарій додав, що точно так само Філарет поставив його перед фактом, що назву нової церкви вже вибрано і що УАПЦ має просто погодитися з нею.

"Третє питання - яка модель? Коли я сказав, може це бути митрополія чи патріархія, він зі злістю сказав: буде патріархія. А екзархи нічого не говорять", - розповів Макарій в ефірі телеканалу ZIK.

За словами голови УАПЦ, в такій ситуації не може йтися про об'єднавчий собор.

Відповідь Філарета (УПЦ КП)

"Річ у тім, що всі ці питання, які порушує митрополит Макарій, усі вони будуть вирішені на архієрейському соборі. Не до собору, а на соборі. Там буде і об'єднання, там буде і обрано предстоятеля, там буде визначено статут - усе це буде проходити відкрито, за участю всіх архієреїв як Київського патріархату, так і Московського патріархату і Автокефальної церкви", - заявив він.

Патріарх Філарет сподівається, що Собор відбудеться незабаром, але конкретної дати поки що немає.

Філарет також дав зрозуміти, що бачить тільки себе предстоятелем нової об'єднаної церкви. "Треба мати богословську освіту, треба знати церковні канони, треба мати досвід управління єпархією і досвід управління церквою. А якщо досвіду немає - то діла не буде", - заявив він.

У разі, якщо його не оберуть, він зніме з себе відповідальність за створення і збереження єдиної помісної церкви.

Дві "проукраїнські" церкви різних потужностей й окремі архієреї від УПЦ МП

Поведінка Філарета пояснюється тим, що УПЦ КП набагато більша порівняно з УАПЦ.

Наприкінці вересня він говорив, що об'єднавчий собор буде складатися з 41 архієрея Київського патріархату, 12 архієреїв Автокефальної церкви і 10 архієреїв Московського патріархату.

Вселенський патріархат надасть автокефалію після створення ЄДИНОЇ помісної церкви, тобто треба об'єднатись і обрати предстоятеля.

релігія конфлікт Церква

Знак гривні
Знак гривні