Путін запроваджує санкції проти України

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який запроваджує «спеціальні економічні заходи» проти України.

У тексті указу йдеться, що Росія таким чином відповідає на «недружні дії України, які порушують міжнародне право».

Цим указом Путін доручив російському уряду підготувати список фізичних і юридичних осіб з України, проти яких будуть запроваджені «спеціальні економічні заходи». Також уряд РФ має визначити, які саме заходи запровадить Москва.

На сайті Кремля йдеться про те, що цей указ діятиме відповідно до федерального закону «Про заходи впливу (протидії) на недружні дії Сполучених Штатів Америки та інших іноземних держав».

Зазначимо, що в межах цього закону Росія запровадила так звані антисанкції проти західних країн, коли вони ввели обмежувальні заходи проти РФ через анексію Криму та вторгнення на Донбас. Ці антисанкції здебільшого передбачають заборону на ввезення до Росії деяких товарів, виготовлених у країнах Заходу.

Нагадаємо, наприкінці вересня 2018 року Україна запровадила спеціальні санкції проти низки транспортних підприємств Росії, які співпрацюють з компаніями на окупованому Донбасі.

24 травня 2018 року Адміністрація президента України оприлюднила оновлений перелік санкцій проти Росії. До списку потрапили 1748 фізичних осіб та 756 юридичних осіб. Рік тому у санкційних списках України проти РФ було 1228 фізичних і 468 юридичних осіб.

Серед нових фізосіб, які потрапили до переліку, глава «Газпрому» Олексій Міллер, російські мільярдери Олег Дерипаска, Ігор Ротенберг, Сулейман Керімов, Володимир Богданов, Віктор Вексельберг, голова правління банку ВТБ Андрій Костін.

До списку санкцій Ради національної безпеки та оборони вперше потрапив український олігарх-утікач Сергій Курченко.

У переліку санкції проти юридичних осіб також є представництво в Україні російського інформагентства «РИА Новости», а також товариство «Інтерселект». Через останнє, за даними Служби безпеки України, здійснювалось фінансування роботи видання «РИА Новости Україна», керівника якого підозрюють у держзраді. Також до списку антиросійських санкцій потрапила платіжна система WebMoney.

Крім того, Рада національної безпеки та оборони запровадила санкції проти російського «Первого канала» та низки ресурсів самоназваних «ДНР» та «ЛНР».

Серед осіб, які також потрапили під обмеження — гендиректор агентства «Россия сегодня» Дмитро Кисельов. У межах санкцій заблоковано всі його активи на території України, заборонено в'їжджати на територію України та скасовано усі дозволи та візи.

Санкції запроваджуються терміном на три роки й передбачають блокування активів.

Громадське

санкції україна путін

Знак гривні
Знак гривні