Ціна на газ від листопада зросте на чверть

Кабінет міністрів України ухвалив рішення підняти ціни на газ для населення на 23,5% від початку листопада 2018 року. Таке рішення ухвалили на засіданні уряду 19 жовтня, - пише Громадське.

«Ціни з 1 листопада на газ виростуть лише на 23,5%. Не на 60%. Це те, що нам вдалось неймовірними зусиллями досягти внаслідок цих переговорів (з Міжнародним валютним фондом — ред.)», — повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Зазначимо, що 17 жовтня Кабмін ухвалив рішення про відкладання підвищення цін на газ для населення до кінця жовтня.

Ціни на газ мали зрости з 1 квітня 2018 року, проте їх відкладали спочатку до кінця травня, потім до кінця червня, потім до кінця липня, серпня, вересня, потім до 18 жовтня.

Підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня є ключовою вимогою Міжнародного валютного фонду для продовження співпраці з Україною.

Нагадаємо, що за результатами перебування місії МВФ в Україні домовленості про виділення коштів фонду ані у рамках старої, ані у рамках нової програми досягнуто не було.

Раніше очільник Нафтогазу Андрій Коболєв повідомляв, що уряд та МВФ домовились про поступове підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня. Саме це питання є ключовою умовою надання фондом коштів Україні. Водночас, у Мінсоцполітики не виключили відмову від підвищення цін на газ через те, що МВФ так і не видав траншу Україні.

Нагадаємо, що 5 транш у програмі EFF розміром майже 2 мільярди доларів необхідний для підтримання фінансової стабільності України та уникнення настання технічного дефолту — ситуації, коли Україна не зможе розрахуватись за кредитними зобов’язаннями.

Зазначимо, що раніше видання «Економічна правда» повідомило, що український уряд намагається достроково припинити програму співпраці з МВФ та розпочати нову — короткострокову та з меншими обсягами фінансування.

бюджет жкг газ

Знак гривні
Знак гривні