США пропонують передати Україні військові фрегати

З власних джерел Українського мілітарного порталу стало відомо, що керівництво США направило через військового аташе посольства Сполучених Штатів Америки листа на адресу Міністерства оборони України щодо надання військово-технічної допомоги Збройним Силам України, в тому числі для Військово-морських Сил ЗС України.

У числі запропонованого розглядається питання щодо отримання фрегатів типу “Oliver Hazard Perry”, які знаходяться в розпорядженні ВМС США та можуть бути передані в рамках програми “Надлишкове майно” (Excess Defense Article).

Зазначені кораблі можуть значно підвищити обороноздатність ЗС України на Чорноморському та Азовському театрі військових дій.

Наприкінці серпня 2018 року посол України в США на прес-конференції «Україна-США: Чому можемо говорити про новий рівень партнерства» розповів, що успіх у реалізації проекту з передачі патрульних катерів типу Island дозволить Україні закуповувати та отримувати у США сучасніше озброєння.

“Якщо ми підемо по ньому успішно, то ми потім можемо розвиватися й по морському компоненту, і по окремим іншим видам озброєння”, – заявив Чалий.

У 2000-х роках на цих кораблях проходили стажування українські військові моряки та 25 березня 2009 року до Севастополя заходив фрегат цього типу – USS Klakring (FFG-42).

Фрегат USS Klakrinаg (FFG-42) під час візиту у Севастополь до анексії

Під час тодішнього перебування цього корабля у Севастополі вже була дискусія про передачу Україні фрегатів цього типу:

«Українські Військово-морські сили й офіційні представники Військово-морських сил зверталися до США стосовно можливості передачі певних військових кораблів США ВМС України (раніше повідомлялося, що йдеться про два фрегати). Це спілкування, ця дискусія між українським Міністерством оборони і нашим Міністерством оборони триває, стосовно цього не ухвалено жодного рішення», – розказав тогочасний Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Вільям Тейлор в інтерв’ю Радіо Свобода.

Але зі зміною вищого керівництва держави переговори припинились.

Фрегати типу “Oliver Hazard Perry” будувались впродовж 1975–2004 років. Загалом було побудовано 71 фрегатів на верфях у США, Іспанії, Австралії та Тайваню. Зараз, окрім США, вони перебувають на озброєнні флотів:

• Туреччини – 8 одиниць
• Тайваню – 8 одиниць
• Австралії – 6 одиниць
• Іспанії – 6 одиниць
• Єгипту – 4 одиниць
• Польщі – 2 одиниці
• Бахрейну – 1 фрегат
• Пакистан – 1 фрегат

Розроблялись як ракетні фрегати, що озброювались пусковими Mk 13 для зенітних керованих ракет SM-1MR та протикорабельними ракетами Harpoon. У зв’язку зі зняттям з озброєння США ракет SM-1 у 2003 році ці пускові були демонтовані на фрегатах ВМФ США.

У решті озброєння цих фрегатів:

• 76-мм артилерійська установка OTO Melara
• 20-мм зенітна артилерійська установка Phalanx CIWS
• два торпедні апарати Mark 32 ASW (по три пускові для торпед)

Перші кораблі мали довжину корпусу 135 метрів, але наступні були подовжені на три метри з метою збільшення габаритів ангара для розміщення крупніших гелікоптерів.

Технічні характеристики цих фрегатів:

Водотоннажність: 4200 тонн

Довжина: 135 метрів (FFG-7, FFG-9 — 27, FFG-30 — 31, FFG-34 — 35), 138,1 метрів

Ширина: 13,7 метрів

Осадка: 6,7 – 7,77 метрів

Швидкість: до 29 вузлів

Екіпаж: 219 осіб

Дальність плавання: до 5000 миль

Детальніше на мілітарному порталі

армія сша зброя україна

Знак гривні
Знак гривні