Рада скасувала мораторій на стягнення валютних іпотек

Верховна Рада скасувала мораторій на стягнення валютної іпотеки, запроваджений 2014 року. Валютні кредити переведуть у гривню зі ставкою до 18%.

Про це пише Лівий берег.

Прийнятий у четвер Кодекс про процедури банкрутства передбачає, що з моменту набуття ним чинності втрачає чинність Закон України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті". Мораторій запровадили 2014 року, і він призвів до того, що мало хто з валютних позичальників обслуговує свою іпотеку.

У той самий час Кодекс про процедури банкрутства вводить п'ятирічний особливий режим реструктуризації валютної іпотеки.

Вимоги забезпеченого кредитора, які виникли згідно з кредитом у валюті, конвертуються в гривню за курсом НБУ на день відкриття справи про неплатоспроможність і погашаються боржником відповідно до плану реструктуризації в розмірі 100% від ринкової вартості квартири або житлового будинку, яка визначена оцінювачем, обраним кредитором.

Якщо загальна площа квартири не перевищує 60 кв. м (або не більша за 13,65 кв.м житлової площі на кожного члена сім'ї боржника), або загальна площа житлового будинку не більша за 120 кв. м, то процентна ставка за таким планом реструктуризації встановлюється на рівні українського індексу ставок за 12-місячними депозитами фізичних осіб (UIRD), збільшеного на 1 п.п. План реструктуризації займає 15 років.

Якщо площа нерухомості більша, то процентна ставка встановлюється на рівні індексу UIRD, збільшеного на 3 п.п. План реструктуризації в такому випадку займає 10 років.

Зараз індекс UIRD становить 15,36%.

Введення мораторію у 2014 році було пов'язане з тим, що більшість валютних кредитів брали, ще коли долар коштував 5,05 грн. Відтоді гривня двічі сильно девальвувала, в результаті чого залишок боргу позичальників фактично подорожчав удвічі, і багато хто з них більше не в змозі повноцінно обслуговувати кредити.

Валютні кредити в Україні заборонені з червня 2009 року.

закон банки будівництво

Знак гривні
Знак гривні