Андріївську церкву офіційно передали Вселенському патріархату

Верховна Рада передала Андріївську церкву в Києві в постійне користування Вселенському (Константинопольському) патріархату. «Чорти хай бісяться, а українські сили голосують за», — заявив спікер Ради Андрій Парубій перед голосуванням.

За відповідне рішення проголосували 237 депутатів, передає кореспондент Громадського.

Згідно з документом, державна Андріївська церква національного заповідника «Софія Київська» передається у безоплатне постійне користування Вселенському патріархату. Передбачається, що представники Константинополя будуть проводити там богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії.

Передачу церкви ініціював президент України Петро Порошенко. За словами його представниці Ірини Луценко, це символічний жест єднання Української автокефальної церкви з матір’ю-церквою. На думку Порошенка, це сприятиме прискоренню процесу отримання Україною томосу про автокефалію.

Андріївська церква в Києві належить до української автокефальної православної церкви.

Нагадаємо, що Синод підтримав продовження надання автокефалії Україні, а також офіційно затвердив, що церквою-матір'ю України є Константинополь. Зокрема, Константинополь скасував указ 1686 року про підпорядкування Київської митрополії Московському патріархату.

релігія київ Церква

Знак гривні
Знак гривні