Стрілянина американського типу в Керчі. Підліток убив 18 людей і загинув сам, бо ненавидів свій технікум

Слідчий комітет Росії назвав ім’я підозрюваного в теракті в Керчі, де в політехнічному коледжі від пострілів і вибуху загинуло щонайменше 19 людей. За даними російських силовиків, вбивця - 18-річний студент того ж коледжу Владислав Росляков.

Огляд Громадського

Владиславу Рослякову 18 років, він був студентом четвертого курсу, вступив до коледжу в 2015 році. У соцмережах є користувач з таким іменем. Владислав Росляков, якого нам удалося знайти у «ВКонтакте», перестав вести сторінку в 2014 році.

Згідно з інформацією на ній, Владислав полюбляв рок-музику, зокрема, гурт «Король и шут», відеоігри, — напиклад, Dota. Підлітком він підтримував анексію Криму, ідею так званої «Новоросії» та російського президента, щоправда, таких дописів на сторінці небагато.

Знайомі Владислава розповіли, начебто він був «дуже замкнутим, майже ні з ким не спілкувався та давно пішов із соцмереж, «цікавився маніяками». Згідно з інформацією Mash, у Владислава був офіційний дозвіл на використання зброї — минулого тижня він купив рушницю та 150 набоїв.

Ще один знайомий Рослякова розповів виданню РБК, що хлопець «дуже ненавидів технікум через злих преподів, натякав, що помститься їм».

Батьки хлопця, як пише телеграм-канал Mash, давно розлучилися. Зрідка він навідувався до батька й бабусі, але мешкав із мамою.

Мати Влада працює санітаркою в онкологічному диспансері, куди також привозили поранених Росляковим студентів. Саме цього дня жінка працювала й разом з іншим персоналом шпиталю приймала жертв атаки сина.

Повторити «Колумбайн»

На камерах спостереження видно, що Владислав зайшов до коледжу спершу в одному одязі, а відтак перевдягнувся в білу футболку, чорні штани й високі черевики. Цей одяг максимально подібний до вбрання Еріка Харіса, який у 1999 році разом зі своїм другом Діланом Клеболдом улаштував стрілянину в школі «Колумбайн» у Колорадо.

Дії керченського стрілка максимально схожі на дії Еріка й Ділана. Він також заклав вибухівку в їдальні — тільки в нього вона таки спрацювала. Потім Владислав розстрілював людей у коридорах, а відтак скоїв самогубство в бібліотеці, вистріливши собі в підборіддя, так само, як Ерік Харріс.

Теракт у школі «Колумбайн» — один із найвідоміших терактів у середній школі. 20 квітня 1999 року двоє учнів старших класів — Ерік і Ділан — заклали кілька бомб у їдальні школи, та коли вони не спрацювали, почали розстрілювати учнів і вчителів. Загинуло 13 людей, ще 23 постраждали. Після цього Ерік і Ділан скоїли самогубство в бібліотеці.

Відомо також, що Владислав, як і стрілки «Колумбайна», захоплювався вибухівкою. Зараз, як повідомляє Mash, в його квартирі відбуваються обшуки.

Не перший наслідувач

Теракт у «Колумбайні» мав безліч прихильників і наслідувачів — не тільки у США, а й у Росії. У 2017 році Слідчий комітет Росії зафіксував щонайменше 12 випадків нападів у школах.

У вересні 2017 року в підмосковній Івантіївці підліток увірвався в кабінет інформатики та зі словами «Я прийшов сюди здохнути!» наказав усім школярам сісти на підлогу. Після цього вистрілив у голову вчительки з травматичного пістолета. Із собою він мав кілька великих петард і молоток. Школяра швидко зупинила поліція, крім учительки, ніхто серйозно не постраждав. У соцмережах хлопець підписувався як Mike Klebold, захоплюючись темою «Колумбайна».

Стрільці в Колумбайн:

школа крим тероризм кримінал

Знак гривні
Знак гривні