Оце так поворот! Автор кінця історії Фукуяма вважає, що соціалізм обов'язково повернеться й цитує Маркса

"Соціалізм не тільки має повернутися - він обов'язково повернеться". Автор есе, що стало хайповою книгою "Кінець історії", футуролог Френсіс Фукуяма, який в усьому помилився - тепер, схоже, змінив думку. В його книзі йшлося про загальне "прагнення до лібералізму" як остаточну тенденцію в історії - й зараз він зрозумів, що це не так.

Про це йдеться матеріалі The New Statesman.

Зміна поглядів Фукуями видається настільки радикальною, що видання назвало інтерв'ю: "Соціалізм має повернутися". Репортер пише "на моє здивування", цитуючи деякі нові погляди футуролога.

Усе залежить від того, що розуміти під соціалізмом... Якщо ви маєте на увазі програми перерозподілу, що намагаються вирівняти цей величезний дисбаланс у прибутках і статках, що виник у результаті, то справді, так, я гадаю, що соціалізм не тільки може повернутися, він повинен повернутися.

Мені видається, що деякі речі, про які говорив Карл Маркс, виправдалися. Він наголошував на кризі перевиробництва, що робітники зазнаватимуть збідніння, а попиту буде не досить.

Той тривалий період, що розпочався з Рейганом і Тетчер, коли запанував певний набір ідей про переваги нерегульованих ринків, у багатьох аспектах мав катастрофічні наслідки".

Історія помстилася Фукуямі, - починає свій матеріал видання.

Фукуяма також стурбований і відходом від лібералізму - "неліберальними демократіями" на кшталт трампівської у США, а також можливістю торгової чи не тільки війни між Сполученими Штатами та Китаєм.

фукуяма історія опініон

Знак гривні
Знак гривні