Другого Криму не буде. Якщо буде загострення, ми застосуємо силу, - командувач ВМС про ситуацію на Азовському морі

Українські військовослужбовці готові до силових дій у разі подальшого загострення ситуації в Азовському морі.

Про це заявив командувач Військово-морськими силами ЗСУ Ігор Воронченко в інтерв'ю BBC, передає Цензор.

"Ми очікували на напруження там (в Азовському морі. - Ред.) з моменту побудови Керченського мосту. Маємо констатувати, що РФ застосовує нові методи гібридної війни. Задачі, які вони ставлять перед собою - безпека проходження Керченської протоки, боротьба з браконьєрством і контрабандою, вільне судноплавство - це все є фейком. Основні ж зони уваги - вплив на економіку України, банкрутство наших портів, соціальна дестабілізація в Приазов'ї, а також перешкоджання вільному судноплавству в Азовському морі. Бердянськ і Маріуполь втратили велику частку прибутку через зупинки суден. Це ще раз показує, що РФ не відмовилася від намірів щодо півдня України. Не буду прогнозувати, але вони можуть піти ще далі у дестабілізації причорноморських областей, щоб вплинути на певні верстви населення, ніби влада України неспроможна забезпечити вільне судноплавство в Азовському морі", - розповів він.

"У короткий термін росіяни змогли наростити катерно-корабельне угрупування в Азовському морі. Є інформація, що сюди були перекинуті кілька катерів з Каспійської флотилії. Росія має розгалужену систему базування, що дає їй можливість оперативно контролювати велику частину Азовського моря. Але ми очікували на це. Вживаємо певних кроків і будемо нарощувати сили, щоб на їхні непрямі дії відповідати такими ж непрямими діями. Ми передбачали різні варіанти розвитку подій, і найскладніший - загострення ситуації в Азовському та Чорному морях, аж до десантних операцій. Але впевнений, що відкрита агресія на морі - це буде останній крок помираючої "імперії зла" РФ. Вони не наважаться цього зробити. Однак щодня росіяни роблять якісь сюрпризи, нові методи брудних, непрямих дій", - заявив Воронченко.

"Якщо буде якесь загострення, ми застосуємо силу. Якщо вони підуть на жорстку дестабілізацію, будемо адекватно відповідати - супроводжувати свої судна, перебувати в тих районах, де ведеться рибальство й інші види промислу. Навіть малими силами на морі ми здатні виконувати відповідний перелік завдань. Може, ми й зосереджуємо зусилля більше у прибережній зоні та на суходолі. Але є й завдання для корабельних і катерних груп. Так вже трапилося, що в нас співвідношення сил один до двадцяти... Можливі зіткнення. Але ми йдемо відповідно до норм морського права. Так, нас менше, потенціал не такий, але своє завдання будемо виконувати... Другого Криму не буде, та ситуація не повториться", - резюмував він.

армія крим

Знак гривні
Знак гривні