Що варто прочитати, аби зрозуміти про томос і автокефалію (ЛІНКИ)

Деякі ЗМІ надали чимало роз’яснювальних матеріалів, які розкривають тему надання автокефалії Україні ширше, ніж просто в новинному форматі: допомагають розібратися, чи отримаємо ми томос.

Наприклад, сайт каналу “24” опублікував лонгрід “Украинская и российская церкви: кто кому мать и при чем здесь Томос”, у якому розповідається, звідки в Україні взялося православ’я, наводиться статистика про те, у що взагалі вірять сьогодні українці.


УПЦ МП має дедалі менше послідовників - зате найбільше "парафій" (ІНФОГРАФІКА)

Liga.net звернулася за коментарем до релігієзнавця, роз’яснивши, крім того, коли ж і за яких умов буде той самий томос, а також те, що церкви, які керуються Росією, не припинять свого існування в Україні, але не матимуть права називатися українськими.

Аналітику пропонує й “Новое время” – “С крестом или на кресте: что на самом деле принесет Украине томос об автокефалии”.

Коротко та ясно відповідає на найбільш бентежні запитання сайт Zahid.net – “Українська церква (поки) не отримала томос. Що далі?”.

Такі ж роз’яснення надали й сайти ТСН.ua, “Українська правда”, “Радіо Свобода”.

112.ua запропонував читачам короткий словник термінів, які останнім часом постійно циркулюють новинами стосовно томосу (“В ожидании Томоса: Краткий словарь церковных терминов, которые помогут вам “быть в теме”).

Така важлива для вірян і не тільки тема та її висвітлення в новинах вкотре показує, як важливо бути медіаграмотним, користуватися не одним джерелом і не спішити робити висновки, женучись за оперативністю. Як журналістам, так і аудиторії.

Огляд: ІМІ

україна росія Церква інфографіка релігія

Знак гривні
Знак гривні