Вселенський патріархат зняв анафему з партіархів УПЦ КП та УАПЦ

Як зазначає грецьке релігійне видання orthodoxia.info, патріарх УПЦ КП Філарет та предстоятель УАПЦ Макарій звернулися до Вселенського патріархату, використавши своє право на апеляцію. Вселенський патріархат відновив їх у канонічному сані.

Нині невідомі деталі та умови рішення, очікується офіційна заява Вселенського патріархату.

Речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Facebook повідомив, що відразу з кількох джерел надійшла інформація про зняття анафеми з Філарета та Макарія.

Також він повідомив про ще одне рішення Синоду — визнання незаконною анексії Київської митрополії Російською церквою у 1686 році.

«Відразу з кількох джерел надійшла інформація про два очікуваних рішення Синоду Вселенського Патріархату. Про задоволення апеляції Патріарха Філарета (а також апеляції митрополита Макарія). Про визнання незаконною анексії Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 році», — написав архієпископ.

Анафему Філарету оголосила Московська патріархія у 1997 році. Сам Філарет вважав, що накладена анафема має політичне підґрунтя.

«Накладена на мене в 1997 році анафема має політичне підґрунтя, а за політичні наміри анафема не накладається. Анафема накладається за єресь, за розкол, за відступ від морального вчення християнського чи за грубе порушення канонів. А я нічого цього не робив. Тому претензій до мене з цього боку немає», — сказав Філарет.

В останній день триденного засідання Синоду Констрантинопольського патріархату екзархи, які напередодні відбули з Києва, продовжують звітувати про свою роботу в Києві в межах надання автокефалії Українській православній церкві.

За матеріалами Громадського ТБ та Фейсбук

релігія україна туреччина

Знак гривні
Знак гривні