Замах на активіста “С14” Мазура: в кімнату кинули гранату, батько в реанімації (ФОТО)

У ніч на 10 жовтня в Борисполі під Києвом невідомі кинули бойову гранату в квартиру координатора націоналістичної організації “С14” Сергія Мазура.

Як передає “Новинарня“, про це в соцмережах першими повідомили соратники Сергія. Близько третьої години факт замаху підтвердив сам Мазур.

Зловмисники піднялися до вікна квартири на другому поверсі по драбині.

“Замість батька мав бути я, але був не вдома. Ситуація сталась у моїй кімнаті. Вибухова хвиля вибила все. Осколки розлетілись на десятки метрів”, – написав Сергій Мазур у “Фейсбуці”.

Вибухом вибило двері. Сергієвого батька посікло осколками, 61-річного чоловіка госпіталізували до реанімації.

“Батько втратив багато крові. Дрібних осколків на півтіла. Але стан вже кращий”, – розповів Мазур.

У помешканні Мазурів працює слідчо-оперативна група.

Згодом Сергій уточнив деталі нападу: “Кидали гранату РГД-5. Для цього попередньо заготували драбину і закинули у вікно. […Батькові] пощастило, що граната заплуталась у занавісках і впала вниз [під стіл]. Основний удар прийняли батарея та стіл”.

“…Батько досі в реанімації, але лікарі кажуть, що стан нормалізувався і вже немає загрози для життю. На його місці мав бути я, оскільки це моя кімната, і мене старанно шукали невідомі особи за кілька днів до цього”, – додав Сергій.

Сергій пов’язує напад зі своєю громадською діяльністю.

За словами Сергія Мазура, за кілька днів до вибуху кілька разів приходила “виконавча служба”, щоб “перевірити його домашній арешт”.

Як відомо, 18 липня Мазуру присуджували цілодобовий домашній арешт як запобіжний захід у справі про розгін ромського табору на Лисій горі в Києві. Однак у серпні це обмеження було змінене на нічний домашній арешт.

“Хоча я вже давно не під запобіжним. Батьки не відкрили. Потім таких приходів і дзвінків було ще декілька”, – розповів Мазур.

Уранці він заявляв, що у зв’язку з нападом із застосуванням бойової гранати та важким пораненням батька поліція порушила справу лише “про звичайну хуліганку”.

“Не теракт, не замах на вбивство, а просто якісь пацани похуліганили вночі”, – обурювався Мазур.

Втім, прес-служба ГУ Нацполіції Київської області згодом повідомила, що порушено справу про замах на вбивство.

“На час розслідування створено посилену слідчо-оперативну групу на чолі з заступником начальника обласної поліції. Поліція кваліфікувала подію як замах на вбивство. Тривають оперативно-розшукові заходи”, – ідеться в повдіомленні на сайті ГУ ПН.

“На момент вибуху в квартирі перебувало [крім пораненого] ще двоє членів сім’ї – дружина та син… Відомо, що зловмисники для здійснення свого задуму підставили драбину до будинку. Речові докази з місця події вилучено”, – зазначили також у поліції.

“Певно, сепари або Крисін, якого вчора етапували на тюрму, передають привіт. В списку Катерини Гандзюк – плюс один замах на вбивство”, – прокоментував подію один із лідерів “С14” Євген Карась.

За його словами, “перед тим півтора тижня дзвонили в домофон і на домашній телефон увечері о першій і третій годині ночі та питали Мазура”.

У зв’язку з цим замахом “С14” анонсує пікетування Міністерства внутрішніх справ та Нацполіції на вул. Богомольця в Києві у середу об 11:00.

У липні в квартирі Мазура в Борисполі поліція проводила обшуки у справі “ромського погрому”.

кримінал київщина

Знак гривні
Знак гривні