Впорались і без ворожих безпілотників. Суд поновив на посаді відповідального за недбале зберігання боєприпасів у Балаклії

У Харкові суд ухвалив рішення поновити на посаді начальника зберігання озброєння військового арсеналу в Балаклії.

Про це йдеться в постанові Харківського апеляційного адміністративного суду, передає Depo.Харків.

Згідно з матеріалами справи, підполковник, колишній начальник зберігання 65-го арсеналу, навесні 2018 року звернувся до суду з позовом до Міністерства оборони України в особі міністра Степана Полторака, Генерального штабу Збройних сил України та військової частини А 1352, в якому вимагав скасувати наказ про його притягнення до дисциплінарної відповідальності, звільнення за службовою невідповідністю; наказ про звільнення його в запас; стягнути невиплачений середній заробіток.

Підполковник вважає, що притягнення його до дисциплінарної відповідальності було безпідставним, необґрунтованим, несправедливим та незаконним, а реалізація зазначеного наказу виконана з порушенням норм законодавства.

Позов військовослужбовця був задоволений – підполковника поновили на службі, поновили на посаді начальника зберігання 65 арсеналу (1 розряду) Озброєння Збройних сил України, а також нарахували йому середній заробіток за час звільнення.

Генштаб і Міноборони подали апеляції, в яких просили скасувати рішення Харківського окружного адміністративного суду та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні претензій підполковника.

Розглядаючи справу, суд зазначив, що, згідно з наказом Міноборони, причиною виникнення пожеж став потужний вибух з подальшим розльотом боєприпасів на значну відстань. А основними умовами виникнення надзвичайної ситуації – відсутність дієвих заходів, спрямованих на забезпечення належного збереження ракет та боєприпасів у військовій частині А1352 з боку посадових осіб військової частини та Озброєння Збройних Сил України; неналежна організація роботи впродовж 2014-2016 років за напрямками озброєння, інженерної служби та пожежної безпеки, унаслідок чого не було організовано належне розосередження, розміщення, зберігання й захист боєприпасів від засобів запалювання, не створено надійну систему охорони та оборони, не забезпечено вимоги пожежної безпеки; невиконання завдань, визначених керівництвом Генерального штабу Збройних Сил України після надзвичайної події, що трапилась у грудні 2015 року у військовій частині А1352 тощо.

При цьому в жодному наказі не вказано, що причиною надзвичайної події стали саме дії підполковника. Також суд зазначив, що під час розгляду не було надано доказів, що наказ був винесений на підставі норм чинного законодавства.

Колегія суддів також зазначила, що МОУ до суду першої та апеляційної інстанції не надало матеріалів службового розслідування щодо підполковника, без яких неможливо встановити конкретної дії чи бездіяльності, що сприяли шкідливим наслідкам або створювали загрозу для їх спричинення.

Суд постановив апеляції Генштабу та Міноборони залишити без задоволення. Рішення Харківського окружного адміністративного суду залишити без змін.

Підполковника поновили на службі та в посаді, а також нарахували зарплату. Рішення вступило в силу у вересня 2018 року.

Як повідомляв Depo.Харків, в ніч на 23 березня 2017 року на складах артилерійських боєприпасів на околиці Балаклії Харківської області спалахнула пожежа й почали вибухати боєприпаси. З околиць складів радіусом у 10 кілометрів евакуйовували майже 20 тисяч людей. Пожежу згодом ліквідували. Як головну версію подій розглядали диверсію, однак також не виключали версії службового недбальства. Після надзвичайної події з посади звільнили начальника озброєння арсеналу.

3 травня 2018 року о 13:35 внаслідок загорання сухої трави на колишній технічній території 65-го арсеналу, де тривали роботи з очищення і розмінування залишків снарядів, які не розірвалися внаслідок минуролічної надзвичайної події, розпочалася пожежа та детонація розкиданих боєприпасів.

армія зброя харківщина суд

Знак гривні
Знак гривні