Декан, який розповідав студентам, як метеорит чує, що його кличуть - подав до суду за те, що його назвали псевдонауковцем. І суд його підтримав! (ВІДЕО)

Теорія Юрія Теслі будується на припущенні, що «матеріальний Світ є продовженням іншого світу, функціонально й емоційно більш значущого». Крім того, Тесля розповідає студентам, що метеорит чує, що його кличуть.

Дев’ятого жовтня Печерський суд визнав недостовірною інформацію про те, що декан факультету інформаційних технологій Київського університету ім. Шевченка Юрій Тесля є псевдонауковцем. Про це повідомив у Facebook вчений та популяризатор науки Антон Сененко.

"Пояснюю на пальцях. Якщо я – кандидат наук і маю грамоти, але починаю розповідати, що люди ходять на головах або на руках – Ви не можете сказати, що я верзу маячню і я псевдонауковець. Тому метеорити, що самостійно приймають рішення про падіння на Землю – тим більше не можуть бути маячнею."

"Може здатися, що суддівське рішення виглядає гарним компромісом. Але це тільки з юридичної точки зору та з точки зору людей, далеких від науки.

Бо воно, насправді, матиме катастрофічні наслідки для наукової сфери.
Всіх цих адептів квантових культурологій, лептонних богів і космічних педагогік не можна буде називати псевдовченими чи імітаторами.
Тому що держава вже видала їм посвідчення докторів наук, а це остаточно свідчить, що вони назавжди є науковцями. Якщо це не дно, то я вже не знаю, де його шукати", – пише Сененко.

У позові йдеться про заяву математика Ірини Єгорченко – вона назвала декана «відомим псевдонауковцем», виступаючи у жовтні 2016 року з трибуни Верховної Ради. Єгорченко входить до «Дисергейту», спільноти, яка викриває плагіаторів в науці.

Детальніше в репортажі УП.Життя

ЧОМУ ВІДОМІ ВЧЕНІ ВВАЖАЮТЬ ТЕСЛЮ ПСЕВДОНАУКОВЦЕМ

Псевдонауковцем Юрія Теслю називають через його "теорію несилової взаємодії".

Тесля вважає її "універсальною" й переконує, що теорію можна застосовувати в різних сферах, навіть у медицині чи обороні.

Декан видав про це науково-популярну книгу "Диалоги с Теслей", написану на основі його наукових статей. Ось кілька цитат мовою оригіналу:

"Теория строится на предположении, что материальный Мир является продолжением другого мира.

Мира функционально и эмоционально более значимого.

Как раз в этом мире, мире интроформации, чувственном Мире происходит формирование разных "мнений", разных отношений к действительности.

И это отношение к действительности в нашем материальном Мире, в нашей Вселенной проявляется через движение".

Найкраще пояснення суті справи - від Майкла Щура:

наука маразм абзац

Знак гривні
Знак гривні