Соціальний експеримент: Вчені рік писали фейки лівого спрямування, і їх охоче цитували

Троє вчених писали відверту маячню про фемінізм, культуру мужності, сексуальну орієнтацію та бодіпозитив і публікували її, видаючи за серйозні дослідження. Їх цитували. Цим "соціальним експериментом" учені хотіли показати, що ідеологія в даних царинах узяла верх над наукою.

Троє поважних експертів – Джеймс Ліндсі, Хелен Плакроуз і Пітер Богоссян – вирішили надурити науковий світ. Вони впродовж року вигадували нелогічні та абсурдні дослідження, а потім писали статті. Далі ці статті потрапляли до наукових журналів. Роботи вони писали під вигаданими іменами.

За цілий рік ніхто так і не розпізнав брехні у їхніх текстах, доки дослідники не зізналися самі.

Одна з найбільш абсурдних статей про те, що секс між собаками в парку необхідно розглядати в контексті культури згвалтувань, відзначили спеціальною нагородою.

Вчені писали на різні теми: це були дослідженням фемінізму, культури мужності, питань расової ідентифікації та сексуальної орієнтації, бодіпозитиву тощо.

В одній з робіт вони пропонували дресирувати чоловіків, як собак. У ще одному дослідженні змушувати білих студентів слухати лекції, сидячи на підлозі аудиторії закутими в ланцюги. Це було потрібно для того, аби покарати за рабовласництво їхніх предків.

Ще вони написали статтю "Собачий парк". У ній вчені розповіли, що дослідники нібито обмацали геніталії майже 10 тисяч собак, опитуючи їхніх власників про сексуальну орієнтацію вихованців.

Одна зі статей на тему фемінізму під назвою "Наша боротьба – це моя боротьба" була просто трохи перефразованим розділом з книги Адольфа Гітлера "Майн Кампф".

Опубліковане "дослідження" було надто абсурдним, і врешті серйозні вчені та деякі журналісти звернули на них увагу.

Коли на початку серпня кореспондент Wall Street Journal зателефонував за номером, залишеним авторами в одній з редакцій, йому відповів один із експериментаторів Джеймс Ліндсі.

Професор чесно розповів про свій експеримент і попросив не оприлюднювати широко цю інформацію, щоб троє дослідників могли завершити свій експеримент і підбити підсумки. Однак тріо розуміє, що їхня репутація вже зіпсована, тож нічого хорошого вони не очікують.


ДЕТАЛЬНО НА ВВС

Українське резюме - Еспресо

наука скандал гумор

Знак гривні
Знак гривні