Сенат США одностайно визнав Голодомор 32-33 років геноцидом українського народу

Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу.

Про це йдеться у повідомленні посольства України у США, - пише Громадське.

Наголошується, що до постановляючої частини документа включено визнання Сенатом висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 року - ред.) про те, що «Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців».

Резолюція також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу.

«Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності в світі про штучну природу цієї трагедії», — йдеться в повідомленні.

Співавторами резолюції виступили співголови Сенатського українського кокусу, а також сенатори Роберт Портман та Річард Дурбін.

Нагадаємо, Комітет із закордонних відносин Сенату США підтримав резолюцію щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу 26 вересня.

У Конгресі США представили резолюцію про визнання Голодомору геноцидом українського народу ще в червні цього року.

Як повідомлялося, американський штат Огайо долучився до визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Разом з Огайо Голодомор визнаний геноцидом вже в 12 штатах США.

Раніше американський штат Іллінойс оголосив 2018 рік роком пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр.

У розпорядчій частині документа включили визнання висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988) про те, що «Сталін і його оточення вчинили в 1932-1933 роках геноцид проти українців».

До цього Міссурі став 11 американським штатом, що визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Канзас також долучився до визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Голодомор в Україні визнали геноцидом, зокрема, у Нью-Йорку, Вашингтоні, Вісконсині, Іллінойсі, Массачусетсі, Мічигані, Нью-Джерсі, Орегоні та Пенсильванії.

У Держдепі США засудили спроби заперечити Голодомор в Україні.

Нагадаємо, у 2016 році Верховна Рада України ухвалила звернення до держав світу визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.

кримінал сша україна срср історія

Знак гривні
Знак гривні