Нідерланди видворюють росіян, які готували чергову кібератаку

Влада Нідерландів оголосила про висилку в квітні 2018 року чотирьох росіян. Зазначається, що вони планували здійснити кібератаку на Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Нідерланди заявляють, що операція була організована Головним управлінням розвідки Росії. ОЗХЗ досліджувала хімічну атаку на екс-розвідника Росії Сергія Скрипаля у Великій Британії.

Також ОЗХЗ розслідувала хімічні атаки в Сирії, - уточнює Громадське.

Звісно, РФ відкидає звинувачення у причетності до будь-яких хімічних атак.

У березні 2018 року 66-річний громадянин Росії, колишній розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні з важким отруєнням. З ним була його донька Юлія.

Британське слідство вважає, що отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля не могло бути здійснене без схвалення Кремля.

Міжнародні експерти Організації із заборони хімічної зброї підтвердили висновки Британії про те, що Скрипаля та його доньку отруїли нервово-паралітичною речовиною.

Сергій Скрипаль — полковник російської військової розвідки у відставці. У 2006 його засудили до 13 років в’язниці за звинуваченням у шпигунстві на користь Британії. Росія заявляла, що він передавав Лондону інформацію про російських секретних агентів у Європі. У 2010 в складі групи з чотирьох ув’язнених Скрипаля обміняли на звинувачених США у шпигунстві 10 осіб. Згодом Скрипаль переїхав жити в Британію.

Після отруєння Британія видворила російських дипломатів. МЗС Росії заявило про вислання 23 британських дипломатів «у відповідь на дії Британії».

5 вересня британські прокурори назвали причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян — Олександра Петрова та Руслана Боширова. Британія запевняє — це офіцери розвідки. Президент Росії Володимир Путін заявив, що це цивільні громадяни й у їхній біографії «немає нічого кримінального».

Російський телеканал Russia Today опублікував інтерв'ю з Петровим і Бошировим, де вони заявили, що відвідували Солсбері як туристи.

Російське видання «Новая газета» дізналося, що номер телефону з документів Олександра Петрова, одного з двох підозрюваних в отруєнні екс-співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля, майже збігається з номерами телефонів декількох підрозділів Міноборони РФ. Журналісти подзвонили за номером із документів підозрюваного в отруєнні Скрипалів Олександра Петрова — слухавку взяли в Міноборони РФ.

26 вересня видання The Insider і проект розслідувань Bellingcat повідомили, що справжнє ім'я Руслана Боширова — Анатолій Чепіга.

Більше того, колишній журналіст «Центру управління розслідуваннями» Сергій Канєв, який брав участь у розслідуванні The Insider і Bellingcat стосовно підозрюваних в отруєнні Скрипаля, повідомив Громадському, що полковник російського розвідувального відомства ГРУ Анатолій Чепіга («Руслан Боширов»), якого Велика Британія підозрює в отруєнні Скрипаля, очолював операцію з вивезення до Росії екс-президента Віктора Януковича.

технології кримінал росія

Знак гривні
Знак гривні